Zijn arbeidsmigranten een oplossing voor de arbeidsmarkt?

Zijn arbeidsmigranten een oplossing voor de arbeidsmarkt?

Foto: Pixabay (ter illustratie)

Het is duidelijk dat we in Nederland te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt. Er wordt veel personeel gezocht, maar er zijn daar weinig mensen voor beschikbaar. Steeds meer Nederlandse bedrijven breiden hun talentpool in het buitenland uit. Maar is het importeren van werknemers een goede oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt, of lost het eigenlijk niets op?

Marianne Holleman is directeur van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC). De krapte op de arbeidsmarkt was volgens Holleman te voorspellen. “Gekeken naar de vergrijzing en ontgroening zat deze krapte er al langer aan te komen. Daarnaast is er sprake van een toename van welvaart, productie en dienstverlening en dit vraagt om arbeidskracht.” Het is dus door deze oorzaken dat er meer vacatures zijn dan werkzoekenden. Volgens Holleman kan arbeidsmigratie bijdragen aan het probleem met de krappe arbeidsmarkt, maar brengt het ook weer nieuwe problemen met zich mee. De arbeidsmigratie zorgt bijvoorbeeld voor problemen met huisvesting, wat op zichzelf ook al een groot probleem in Nederland is. Daarnaast kan het ook vraagstukken voor de huidige Nederlandse bevolking opleveren. “Denk aan integratievraagstukken, woningtekort, Engels als nieuwe voertaal.”

Voorlopig zal de krappe arbeidsmarkt in Nederland aanhouden. Gekeken naar de ontgroening en vergrijzing in Nederland zal de groei van de beroepsbevolking de komende jaren teruglopen. Technologische ontwikkelingen zullen echter een deel van de werkzaamheden over kunnen nemen waardoor er minder mensen nodig zijn. Hoe we in de toekomst met de krappe arbeidsmarkt omgaan en of arbeidsmigratie echt de oplossing moet bieden zal zich uitwijzen. “Ik hoop dat de arbeidsmarkt een inclusieve arbeidsmarkt zal zijn waar gekeken wordt naar wat mensen te bieden hebben en die talenten optimaal worden benut”, aldus Marianne Holleman.

In de korte explainer hieronder wordt dieper op de vraag of arbeidsmigratie een oplossing voor de krappe arbeidsmarkt is ingegaan. Daarbij komen de meningen van arbeidsmarktdeskundige en enige cijfers aan bod.

Over de auteur

Amanda Ankersmit

Mijn naam is Amanda Ankersmit, ik ben in 2002 geboren te Ede. Terwijl ik opgroeide merkte ik dat ik een brede interesse had voor veel uiteenlopende onderwerpen, en graag tot op details wilde weten hoe dingen in elkaar steken. Daar kwamen vaak veel vragen aan mijn ouders bij kijken, die daar op hun beurt vaak geen antwoord op wisten. Die brede interesse is doorgezet naarmate ik ouder werd, en een grote reden dat ik journalistiek ben gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Nu probeer ik die antwoorden te vinden om er vervolgens een mooi verhaal van te maken, zodat iedereen met interesse het ook weet.