Woensdag, 1 oktober, was het Wereld Vegetarisme Dag. Op deze dag wordt er stilgestaan bij de voordelen van de vleesindustrie. Maar niet alleen de voordelen maar ook de nadelen van de vleesindustrie. Het gaat daarbij niet alleen om gezondheid maar vooral ook om de grote impact van vleesproductie op de aarde.
De vleesindustrie gebruikt veel water, grond en energie. Voor de productie van één kilo rundvlees is meer dan 15.000 liter water nodig. Ook zorgt de veeteelt voor veel uitstoot van broeikasgassen, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Rund- en lamsvlees zijn het meest vervuilend maar ook varkens en kip zijn veel vervuilender dan plantaardig eten. Ook worden grote stukken regenwoud gekapt om te verbouwen voor voer van het vee, zoals soja.
Jongeren en de vega generatie
Wat opvalt is dat juist jongeren steeds vaker de bewuste keuze maken. Volgens onderzoek van het CBS kiezen Nederlanders bij een kwart van hun hoofdmaaltijden al voor een vegetarische optie, en vooral jongeren lopen hierin voorop. Zij geven aan dat ze zich zorgen maken om het klimaat en dierenwelzijn en zien vegetarisch eten als een manier om zelf mee te helpen. Ook op sociale media wordt de vega optie vaak gedeeld.Dit maakt het voor jongeren aantrekkelijker om geen vlees te eten. Restaurants spelen daar slim op in door meer vegetarische en veganistische gerechten te maken.
De boodschap van Wereld Vegetarisme Dag is duidelijk. De kleine keuzes maken een groot verschil. Een vleesvrije dag per week kan al duizenden liters water en kilo’s CO2 uitstoot besparen.
Het is dus niet alleen een dag om stil te staan bij vegetarisme, maar ook een kans om bewuster te kiezen. Want de impact van de vleesindustrie is groot maar hoe kunnen jongeren van nu er iets aan doen? Hoe het is om vegetarisch te eten en zijn er uitdagingen? In de reportage spreek ik met Keesie, Keesie is al 12 jaar vegetariër. Ook ga ik langs bij restaurant Gys, dit is een vegetarisch restaurant.
Hierdonder kun je de reportage beluisteren!