Waterpolo in een kano: kanopolo

Waterpolo in een kano: kanopolo

Lizzy van Duin in actie op het WK kanopolo in China.

Nederland telt veel sporten die niet bekend zijn, maar wel op hoog niveau uitgeoefend worden. Kanopolo is een van die sporten. De Nederlandse dames pakte brons op het WK in China, maar wat is dit precies voor een sport?

Kanopolo dynamische watersport die bestaat uit een combinatie van kanovaren en waterpolo. Wie voor het eerst een wedstrijd ziet, kan vinden dat het er spectaculair uitziet. Alisha van den Berg, uit het Nederlands team legt uit dat het er af en toe hard aan toe kan gaan: ‘Ja, het gaat er hard aan toe, maar het zijn vaak de materialen die tegen elkaar aankomen. In principe zijn de regels zo gemaakt dat je echt geen enkele verwonding krijgt. Bij bijvoorbeeld rugby kom je met blauwe plekken thuis, dat is bij ons echt niet de bedoeling. We mogen elkaar niet raken op het lichaam.’

In het speelveld strijden twee teams van vijf spelers tegen elkaar. Je mag maximaal met acht mensen in een team zitten dit betekent dat drie mensen buiten het speelveld liggen. De wedstrijden vinden plaats in stilstaand water met een diepte van minimaal twee water. Het verschil met waterpolo is dat bij kanopolo de doeltjes twee meter boven het water liggen, in plaats van op het water.

In Nederland zijn momenteel 30 actieve kanopoloverenigingen, verspreid over heel Nederland. Vaak spelen volwassenen samen met kinderen, doordat er niet soms niet genoeg leden zijn om een team te vullen met leeftijdsgenoten. Dat de sport vrij onbekend is in Nederland, brengt ook voordelen met zich mee. Alisha van den Berg vertelt: ‘Als je goed bent, kan je snel de top bereiken. Ook internationaal, omdat je al snel je tegenstanders in het buitenland moet gaan opzoeken. Hierdoor ken je veel teams uit andere landen en heb ik veel internationale vrienden.’

Lizzy van Duijn en Monique de Waal, twee teamgenoten van Alisha van den Berg, kwamen langs bij Studio Vrijdag om te praten over hun prestatie op het WK. Luister naar het stukje uit de podcast hieronder: 

 

Over de auteur

Elles Nieuwenhuis

Elles Nieuwenhuis (Didam, 2004) is in het studiejaar 2023-2024 begonnen aan de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Haar omgeving attendeerde haar op deze studie, omdat Elles eigenwijs, nieuwsgierig, enorm vasthoudend en communicatief sterk is. Tijdens haar studie maakt ze wekelijkse nieuwsberichten, die vervolgens worden gepubliceerd op het web. Haar inspiratie voor de nieuwsberichten haalt ze uit gesprekken met mensen en door goed rond te kijken wat er gebeurt in de wereld om haar heen. Er gebeurt namelijk veel meer om je heen dan dat je op eerste gezicht zou denken. Haar toekomst ziet ze voor zich in de tekst journalistiek. Het lijkt haar enorm leuk om voor een tijdschrift te werken. De passie voor tijdschriften heeft ze al lang. Sinds kleins af aan vindt ze het leuk om tijdschriften te lezen. Niet alleen het lezen trekt haar aandacht, ook de vormgeving. Elles heeft een creatief brein en denkt veel toegevoegde waarde te hebben in de wereld van journalistiek.