Het is niet vast te stellen hoeveel gram eiwitten ieder persoon dagelijks nodig heeft

Het is niet vast te stellen hoeveel gram eiwitten ieder persoon dagelijks nodig heeft

Producten met toegevoegde eiwitten zouden flauwekul zijn, een volwassene heeft namelijk maar 60 tot 80 gram eiwitten nodig per dag, volgens hoogleraar geneeskunde Marcel Levi. Deze uitspraken deed hij namelijk op donderdag 4 september bij Eva Jinek aan tafel. Daar bespraken zij de hype rond producten met toegevoegde eiwitten. De hype rondom eiwit: “Het is totale flauwekul” | Eva.

Oordeel: ongefundeerd

De hoogleraar legde zijn beweringen op tafel, maar hij vermeldde niet waar hij deze informatie vandaan had. Nadat hij kort benadrukte dat eiwitten ook belangrijke functies hebben voor het menselijk lichaam, ging hij in één stuk door met zijn negatieve oordeel over high-protein-producten. Volgens Levi breekt het lichaam overtollige eiwitten af en verbrandt ze, wat er zelfs toe zou kunnen leiden dat je aankomt.

Uit welk onderzoek blijkt dit? Zijn dit wel verantwoorde uitspraken? Valt dit überhaupt te concluderen?

 

Waar heeft Marcel Levi deze informatie vandaan?

Marcel Levi is internist en hoogleraar geneeskunde. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zijn wetenschappelijke kennis en reputatie liggen dus op een hoog niveau. Toch zijn er vraagtekens te plaatsen bij de actualiteit van die kennis. De wetenschap rondom gezondheid en voeding is immers voortdurend in ontwikkeling. Juist de afgelopen jaren verschijnen er veel nieuwe publicaties over eiwitten.

Desgevraagd laat Marcel Levi weten welke bronnen hij heeft geraadpleegd:

“De feiten die ik vermeldde over de aanbevolen dagelijkse inname van eiwit, eiwit metabolisme en wat het lichaam doet met een extra eiwitinname zijn zo ongeveer in alle serieuze medische tekstboeken inclusief recente wetenschappelijke artikelen te vinden en kunt u ook staven met recente uitspraken en interviews van hoogleraren voeding van diverse Nederlandse universiteiten alsmede het expertisecentrum op dit gebied.”

 

Hij verwijst hierbij naar het expertisecentrum: het Voedingscentrum.

De richtlijnen van het Voedingscentrum adviseren Nederlanders om 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten. Volgens de berekeningen van Marcel Levi komt dit neer op een gemiddeld lichaamsgewicht van tussen de 72 en 96 kilo. Recente cijfers over het gemiddelde gewicht van volwassenen in Nederland zijn echter niet gepubliceerd. Bovendien benadrukt het Voedingscentrum dat de benodigde hoeveelheid eiwit ook afhankelijk is van leeftijd en persoonlijke omstandigheden. Het aanbevolen aantal grammen eiwit verschilt dus per persoon.

De woordvoerder van het Voedingscentrum laat weten dat de informatie op hun website direct wordt aangepast zodra er nieuw onderzoek beschikbaar is. Wanneer dat voor het laatst is gebeurd, kon zij echter niet aangeven.

 

Wat zeggen wetenschappelijke bronnen?

In 2024 zijn er een aantal wetenschappelijke onderzoeken naar buiten gekomen zoals, onderzoek van de gdit ezondheidszorg uit 2024  en dit Australische onderzoek uit 2025, waarin ze de functie van eiwitten in het menselijk lichaam onderzoeken.

Uit onderzoek blijkt dat goed samengestelde koolhydraatarme diëten met 1,2 tot 2,0 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht veelbelovend kunnen zijn voor mensen met ernstig overgewicht. Dergelijke diëten zijn gunstig bij het voorkomen en behandelen van obesitas. Eiwit kost meer energie om te verteren dan koolhydraten of vet en helpt bovendien spiermassa te behouden tijdens gewichtsverlies. Hierdoor neemt het energieverbruik in rust minder sterk af. Het gebruik van wei-eiwit kan bij ouderen daarnaast helpen om spierverlies te voorkomen en het risico op vallen te verkleinen.

Voor gezonde mensen is er geen overtuigend bewijs dat er een duidelijke bovengrens voor eiwitinname bestaat waarbij schade optreedt, al kan dit niet uitsluiten dat zeer hoge innames wel risico’s met zich meebrengen.

Uit deze onderzoeken blijken juist de werking van eiwitten inzetbaar voor een gezonde levensstijl. Een hogere inname van eiwitten, dus meer dan 60 tot 80 gram per dag, zou zelfs een veelbelovende aanpak zijn voor obesitas patiënten en ouderen.

Yneke Kootstra is een ervaren voedingskundige die artsen en diëtisten adviseert die focussen op leefstijl, gedragsverandering en praktische voedingsstrategieën. Zij kijkt niet alleen naar de Nederlandse voedingsrichtlijnen, maar ook naar de internationale. “Ik hanteer zelf 1,0 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. De meeste mensen komen uit op ongeveer 1,1 à 1,2 gram per dag. De richtlijn van het Voedingscentrum is niet verkeerd, maar het is wel de ondergrens,” vertelt Kootstra.

 

Conclusie

Hoewel Marcel Levi specifieke hoeveelheden noemde, is het niet gerechtvaardigd om dit zo vast te stellen. Verschillende wetenschappelijke bronnen concluderen dat een hogere eiwitinname dan de richtlijn van het Voedingscentrum, positieve effecten kan hebben. Omdat Levi het Voedingscentrum als bron gebruikt, gaat hij uit van een gemiddeld lichaamsgewicht van volwassenen tussen de 72 en 96 kilo. Van dit gemiddelde zijn echter geen recente cijfers beschikbaar. Bovendien spelen er meerdere factoren mee in de hoeveelheid aanbevolen eiwitten, wat per persoon kan verschillen.

Over de auteur

Yara Emans

Yara Emans (2006) begon in 2024 met studeren aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Aan deze school hoopt ze alle kanten van de journalistiek te ontdekken. Ze is van mening dat ieder verhaal het verdient om verteld te worden.