Kunst, voer voor het brein

Kunst, voer voor het brein

Het Meisje met de Parel | Foto: Samuel Faber

DEN HAAG – Een zacht gezicht met een zwoele blik die je over de schouder aanstaart. Het Meisje met de Parel, het wereldberoemde schilderij van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer trekt veel bekijks. Onderzoeksbureau Neurensics deed onderzoek naar het effect van het schilderij op het brein. De resultaten worden op 2 oktober in het Mauritshuis gepresenteerd.

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd door de medeoprichter van Neurensics, Martin de Munnik en hoogleraar neuropsychologie, Erik Scherder. Naast de resultaten van het onderzoek wordt door Scherder ook aandacht besteed aan het algemene belang van kunst voor ons brein: ‘Een uitdagende omgeving blijkt essentieel te zijn voor het versnellen van processen in je brein en dat is nou precies in een museum het geval.’  Kunst zorgt dus voor betere verbindingen in het brein doordat het brein erdoor uitgedaagd wordt. Niet alleen naar kunst kijken maar ook kunst maken activeert je brein. Het creëert een flexibiliteit van denken, aldus Scherder.

Voor het huidige kabinet wegen de voordelen van kunst voor het menselijk brein niet op tegen wat het de staat kost. Het kabinet wil subsidies voor kunst en cultuur fors omlaag brengen. Hierdoor zal de sector 200 tot 350 miljoen euro mislopen stelt een onderzoek in opdracht van gemeenten en de kunst- en cultuursector. Ook verhoogt het kabinet de btw op kunst en cultuur van 9 naar 21%. Deze maatregelen zullen er onvermijdelijk voor zorgen dat kunst minder deel uit zal gaan maken van de opvoeding en het dagelijks leven.

Het Meisje met de Parel is het pronkstuk in de collectie van het Mauritshuis. Niet gek dus, dat er onderzoek is gedaan naar wat het schilderij nou zo aantrekkelijk en fijn om naar te kijken maakt. Het onderzoek werd gedaan door Neurensics, een onderzoeksbureau dat, normaal gesproken, door middel van fMRI-scans advertenties test op het brein van consumenten om zo advertenties daarop te kunnen aanscherpen.

 

Verslaggever Samuel Faber woonde de presentatie bij en sprak naderhand met Martin de Munnik en Erik Scherder. Bekijk hieronder de video reportage.

Over de auteur

samuel Faber

Samuel Faber (2002) komt uit Amsterdam en is student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de wereld om zich heen en de verhalen van anderen om die reden is hij ook begonnen aan de studie journalistiek. Samuel is op dit moment nog werkzaam als kok in een Amsterdams restaurant maar hoopt later buitenlandcorrespondent te worden in Mexico waar hij een maand heeft rondgereisd. Verder is Samuel een groot fan van films, hij kijkt en doet daar graag onderzoek naar. Mede dankzij deze interesse zou hij ook documentaires willen maken. Voor tips en andere suggesties is hij bereikbaar via samuel.faber@student.hu.nl