Iedereen kent hem wel, de beroemde schilder Vincent van Gogh, afgelopen woensdag in het Drentse tweelingdorp Nieuw-Amsterdam-Veenoord wordt een bijzonder eerbetoon gebracht aan deze bijzondere kunstenaar. Een metershoog beeld van de schilder, dat eerder in het Drents Museum in Assen stond, krijgt nu zijn permanente plek vlakbij de locatie waar Van Gogh zelf in 1883 enige tijd doorbracht.
Van Gogh kwam naar Drenthe op zoek naar rust, natuur en inspiratie. Het ruige landschap en het eenvoudige boerenleven spraken hem aan, en in deze periode maakte hij een aantal van zijn donkere, realistische werken, waarin hij het harde bestaan van de mensen hier vastlegde. Hoewel Van Gogh slechts enkele maanden in Drenthe verbleef, was deze tijd van grote invloed op zijn latere werken waarin hij rustige heides en platte landen schilderde.
Vandaag, meer dan een eeuw later, wordt Van Gogh nog steeds vereerd, niet alleen om zijn unieke schilderstijl, maar ook om zijn doorzettingsvermogen en bijzondere leven. Tijdens de onthulling spreken we met de voorzitter van het “stichting van Gogh dorp” Bert Finke, over waarom Van Gogh ook in de moderne tijd zo belangrijk blijft. We krijgen een rondleiding door het Van Gogh Huis, waar we meer leren over zijn leven en werk, en sluiten af met gedeputeerde Jisse Otter, die het beeld officieel onthult.
Wat maakt Van Gogh’s kunst en zijn levensverhaal zo tijdloos? En waarom blijft hij een bron van inspiratie, zelfs voor de jongste generaties? In deze korte reportage volgen we de onthulling van dit beeld en duiken we dieper in Van Gogh’s bijzondere band met deze regio.