Coming Out Day: een dag vol liefde en acceptatie

Coming Out Day: een dag vol liefde en acceptatie

Het bekladde regenboogvlak in Nieuw-Vennep

Coming Out Day, oftewel kom-uit-de-kast dag, is een jaarlijks terugkomende dag op 11 oktober. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan het openlijk uitkomen voor je seksuele geaardheid en genderidentiteit. Coming Out Day komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en bestaat sinds 1989. In Nederland is het sinds 11 oktober 2009 een jaarlijks terugkomend evenement.  

Volgens de organisatie GSA, Gender & Sexuality Alliance, is het traditie om op 11 oktober op veel plekken een regenboogvlag uit te hangen. Ook zijn er verschillende activiteiten rondom Coming Out Day. Onder de LHBTIQ+-gemeenschap vallen: lesbische, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en a-seksuelen. Het +’je zijn andere niet-heteroseksuelen en/of niet-cisgender.  

De volgorde van de letters van LHBTIQ+ hebben ook nog een verhaal. Volgens het blad AndC stond eerst de letter H vooraan. Dit was nog zo in de jaren ‘80 en ‘90, tijdens de aidsepidemie. Dit werd veranderd, omdat homoseksualiteit vaak geassocieerd werd met de hiv-virus en de verspreiding van het virus. Zo durfde mensen geen hand te geven aan homoseksuelen en ook was de zorg voor besmette hiv-patiënten lastig. Door misinformatie en vooroordelen was de angst om besmet te worden groot. Lesbiennes namen de zorg over voor de met het hiv-virus besmette personen. Ook boden de vrouwen ondersteuning en donaties. Als teken van dank werd de letter L vooraan de letters van de LHBTIQ+-gemeenschap gezet. Dit gebaar heeft bijgedragen aan de acceptatie en zichtbaarheid van lesbiennes, die vaak minder vertegenwoordigd waren. Een mooi voorbeeld van liefde en verbinding in de LGBTIQ+-gemeenschap.

Ondanks deze mooie verbinding in de LHBTIQ+-gemeenschap, gaat in het in de samenleving nog weleens mis. Afgelopen week is er een regenboogvlak twee keer beklad, in het dorp Nieuw-Vennep in de gemeente Haarlemmermeer, met hakenkruizen en andere tekens. Redacteur Jet Kramer heeft een reportage gemaakt over deze gebeurtenissen en heeft de wethouder, Marjolein Steffens, van inclusiviteit en emancipatie van de gemeente Haarlemmermeer gesproken, ook heeft zij een persoon uit de LHBTIQ+-gemeenschap gesproken die uit Nieuw-Vennep komt. Luister hieronder de reportage.

Over de auteur

Jet Kramer

hii, ik ben Jet Kramer en ik ben 18 jaar! Ik zit nu in mijn eerste jaar van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment werk ik samen met mijn klas als redactie voor SVJ-media. Mij lijkt het geweldig om later als journalist mooie en pakkende verhalen te kunnen schrijven.