Nieuwe Michelin-sterren voor vijf Nederlandse restaurants

Nieuwe Michelin-sterren voor vijf Nederlandse restaurants

Foto: Unsplash, Jason Leung

Op maandag 6 oktober 2025 vond in het MECC Maastricht de jaarlijkse Michelin-uitreiking plaats, tijdens de horecavakbeurs BBB. Dit gala is elk jaar een hoogtepunt in de Nederlandse culinaire kalender en trekt chefs, journalisten en foodliefhebbers uit het hele land. Dit jaar mochten vijf restaurants hun allereerste Michelinster in ontvangst nemen, terwijl twee andere restaurants zelfs een tweede ster kregen.

Onder de nieuwe sterren zijn Olde Marckt in Aalten, geleid door chef Bram Stoverink, Choux in Amsterdam onder de leiding van Merijn van Berlo, en CUE in Amsterdam van George Kataras. Ook Novaela in Delft en Calva in Nootdorp kregen voor het eerst dit prestigieuze keurmerk. Voor deze restaurants betekent deze erkenning niet alleen een boost in prestige, maar ook dat ze de komende weken een flinke toestroom van gasten kunnen verwachten, nu fijnproevers massaal tafels willen reserveren om zelf de nieuwe sterrenervaring te beleven.

Dit jaar waren er naast de traditionele sterren ook Groene Michelinsterren, een speciale erkenning voor restaurants die uitblinken in duurzaamheid. Konijnenvoer in Arnhem en Tres in Rotterdam kregen deze eer vanwege hun verantwoorde en milieuvriendelijke aanpak. Beide restaurants maken gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten en doen hun best om voedselverspilling te minimaliseren.

Het Michelin-gala benadrukt hoe belangrijk de sterren zijn voor de Nederlandse gastronomie. Voor chefs is het een bevestiging van jarenlang vakmanschap en creativiteit, terwijl het voor de restaurants directe gevolgen heeft, zoals een stijging in reserveringen en extra media-aandacht. Tegelijkertijd geven de Groene Michelinsterren een duidelijke boodschap af voor een duurzamere keuken in Nederland.

Voor fijnproevers en foodliefhebbers is het gala elk jaar een kans om nieuwe culinaire pareltjes te ontdekken. Met de nieuwste sterren en de Groene Michelinsterren in de prijzen, kunnen de bekroonde restaurants zich voorbereiden op een drukke periode waarin hun tafels snel vol zullen zitten, en de Nederlandse gastronomie weer volop in de schijnwerpers staat.

Verslaggever Luuk de Bruijn ging langs bij Restaurant Calva en Novaela, twee van de restaurants die dit jaar voor het eerst een Michelin ster mochten ontvangen.

 

Over de auteur

Luuk de Bruijn

Luuk de Bruijn Geboren in Rijpwetering (2004) en is na het verkrijgen van zijn HAVO en IB diploma begonnen aan de opleiding ICT, na er snel achter te komen dat dat niet voor hem weggelegd is, is hij uiteindelijk (2024) beland op de opleiding Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Hij spreekt vloeiend Engels en is dan ook zeer geïnteresseerd in het werken in buitenland of als correspondent. ‘Na het ontdekken van verschillende culturen en mijn passie voor reizen gevonden te hebben kan ik me niet voorstellen de rest van m’n leven in Nederland te wonen en werken.’