Meer aandacht naar voedselzekerheid op wereldvoedseldag

Meer aandacht naar voedselzekerheid op wereldvoedseldag

Foto door: Dan Gold

Elk jaar op 16 oktober wordt Wereldvoedseldag gevierd. Op die dag staan mensen over de hele wereld stil bij één belangrijk thema, iedereen heeft recht op genoeg, gezond en duurzaam voedsel. Wereldvoedseldag is een initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en wordt inmiddels in meer dan 150 landen georganiseerd. De boodschap is simpel, maar erg belangrijk. Aandacht vragen voor voedselzekerheid en de strijd tegen honger. Iets wat nog lang niet overal vanzelfsprekend is.

De dag werd in 1979 in het leven geroepen door de VN. Sindsdien is het uitgegroeid tot een moment waarop organisaties, overheden en lokale initiatieven laten zien wat er beter kan in ons wereldwijde voedselsysteem. Het thema van dit jaar draait om het recht op voedsel als basis voor een beter leven en een eerlijke toekomst. Want hoewel er wereldwijd genoeg eten wordt geproduceerd, word dat eten niet altijd eerlijk verdeeld.

Volgens The Hunger Project leeft ongeveer één op de vier mensen in milde of ernstige voedselonzekerheid. Vooral vrouwen, jongeren en mensen op het platteland worden het hardst geraakt. Oorzaken zijn onder andere klimaatverandering, ongelijkheid, oorlogen en verstoorde voedselketens. Het laat zien dat honger niet alleen een probleem van voedseltekort is, maar ook van verdeling en macht.

‘We moeten anders denken over het oplossen van honger. Het is tijd om te investeren in mensen en gemeenschappen. En om de wereldwijde systemen, waar slechts enkelen van profiteren, te veranderen’, aldus Rowlands Kaotcha, directeur Afrika bij The Hunger Project.

Tijdens de Wereldvoedseldag worden allerlei activiteiten georganiseerd. Van workshops over duurzaam eten tot gezamenlijke wereldmaaltijden. Scholen, gemeenten en voedselorganisaties gebruiken de dag om aandacht te vragen voor eerlijk voedsel en minder verspilling. Wereldvoedseldag herinnert ons eraan dat eten meer is dan wat er op ons bord ligt. Door bewuster te kiezen, minder te verspillen en lokale initiatieven te steunen, kunnen we allemaal bijdragen aan een wereld zonder honger.

Verslaggever Kees Kuipers sprak met Peter Klosse, oprichter van Academie voor Gastronomie en voormalig lector aan de Hotel Management School Maastricht. Daarnaast ging Kees Kuipers langs in de keuken van Björn van der Poel. Beluister hieronder de audioreportage over hoe globalisering en duurzaamheid de Nederlandse keuken veranderd.

Over de auteur

Kees Kuipers

Ik ben Kees Kuipers, 19 jaar en kom uit Utrecht. Ik ben nu eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. In 2022 behaalde ik mijn havo-diploma op het UniC in Utrecht. Het jaar daarop ging ik door met vwo maar kwam ik erachter dat dit toch niet iets voor mij was. Daarom heb ik afgelopen jaar vrijwilligerswerk gedaan in Zuid-Afrika en Eswatini om mijn tussenjaar te vullen.