De dure hap van de student

De dure hap van de student

Eten is altijd een grote kostenpost geweest voor studenten, maar vooral eten buitenshuis is de laatste jaren enorm duur geworden. Broodjeszaken en cafés op campussen zijn veel harder in prijs gestegen dan de supermarkt. Dat merken studenten meteen in hun portemonnee, zeker degenen die dagelijks op de campus eten.

 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de horecaprijzen in 2023–2024 met ruim 9 procent zijn gestegen, terwijl supermarktprijzen in dezelfde periode ongeveer 4 procent omhooggingen. Dat lijkt een klein verschil, maar wie meerdere keren per week een broodje haalt, betaalt uiteindelijk veel meer dan een paar jaar geleden. Waar een belegd broodje vroeger rond de vier euro lag, betaal je nu vaak zeven tot negen euro, zelfs voor eenvoudige varianten.

Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt dat vooral door hogere kosten in de horeca. “Horecazaken hebben te maken met hogere lonen en energielasten, en dat zie je direct terug op de rekening van de consument,” zegt hij in een toelichting op de prijsstijgingen. Bij een broodje gaat veel werk zitten: bakken, snijden, beleggen en personeel dat aan de counter staat. Daardoor stijgen de prijzen sneller dan in de supermarkt, waar processen veel efficiënter en grootschaliger zijn ingericht.

Supermarkten kunnen namelijk wél schaalvoordeel gebruiken en prijzen sneller laten dalen. Zo is het verschil tussen “zelf een broodje smeren” en “even iets halen” nog nooit zo groot geweest. Tegelijkertijd blijft de basisbeurs maar beperkt meestijgen met de inflatie, waardoor studenten relatief minder te besteden hebben. Hierdoor neemt lunch een steeds groter deel van het maandbudget in en moeten studenten vaker keuzes maken tussen gemak en geld besparen.

De broodjes-inflatie laat zo zien hoe dagelijkse keuzes ineens een duidelijke financiële impact krijgen. Voor studenten kan het verschil tussen elke dag een broodje halen of zelf iets meenemen oplopen tot tientallen euro’s per week. En zolang de kosten in de horeca blijven stijgen, lijkt de dure lunch voorlopig niet goedkoper te worden.

Bekijk hieronder de reportage van David Stam, waarin hij spreekt met student Koen Röder over zijn dagelijkse keuzes rondom lunch, en Tamara Madern om het psychologische deel van dit onderwerp te duiden.

Over de auteur

David Stam

David Stam (2003) een sociale en empathische jongen die is opgegroeid in het pittoreske Laren. Opgeleid als Av-specialist wil hij zijn technische kennis gaan combineren met Journalistiek. Met zijn kijk op het plaatje wilde hij daar een goed verhaal aan toe kunnen voegen.