Knoflook in je neus, fabel of waarheid

Knoflook in je neus, fabel of waarheid

Stel je voor; je zit in quarantaine en kan nergens neusspray vinden voor de verkoudheid die corona met zich meebrengt. Volgens de trend die sinds kort over de app TikTok heerst moeten twee teentjes knoflook genoeg zijn om dit op te lossen. Deze life hack zou ervoor moeten zorgen dat al het opgehoopte snot na een kwartier je neus uitloopt. Maar is pure knoflook in je neus wel goed voor je verkoudheid? Brengt het juist niet meer problemen met zich mee?

Als je tegenwoordig over je TikTok-tijdlijn scrolt kom je om de haverklap bijzondere trends tegen. Zo ook de trend waarbij je in beide neusgaten een teen knoflook moet stoppen, om zo een verkoudheid te verhelpen. In de korte video’s zie je mensen die na een kwartier al het opgehoopte snot in hun neus kwijtraken. De meest populaire video ontving 5.2 miljoen likes en meer dan 40 miljoen weergaven. Na deze video verschenen er miljoenen video’s waar mensen precies hetzelfde probeerde. Echter werkte het niet bij iedereen. Bij de een kwam er ontzettend veel snot uit de neus lopen en bij de ander gebeurde er vrijwel niets. Dus werkt de trend nou wel of niet?

Lisa de Mooij probeerde de trend uit en zette het op TikTok. ‘Ik zag de trend overal op mijn ‘For You Page’ voorbijkomen. Ik was toevallig een beetje verkouden en het leek me leuk om hem uit te proberen’, laat Lisa de Mooij weten. ‘Ik moest de knoflook een kwartier ik mijn neus houden maar dit lukte me niet. Het begon na een paar minuten al zo te branden dat ik ze er na tien minuten al uitgehaald heb. Ik moest vooral veel niezen, mijn neus was geïrriteerd en ik rook de hele dag een vieze zweet lucht. Er kwam ook bijna geen snot uit mijn neus. Bij mij heeft het dus niet gewerkt’.

Ook Johannes Rijken geeft zijn mening over de TikTok-trend. Dr Rijken is KNO-arts bij het UMC Utrecht en maakt dagelijks klachten omtrent neuzen en verkoudheden mee. Ondanks dat hij geen patiënten bij het spreekuur voorbij heeft zien komen met problemen afkomstig van knoflook in de neus, raadt hij het zeker niet aan. ‘Ik weet dat knoflook eten een verkoudheid niet verhelpt en wij als arts nooit knoflook voor zullen schrijven als medicijn, al helemaal niet om in je neus te stoppen. Er zitten stoffen in knoflook die niet goed samengaan met de menselijke huid, dus wat mij betreft tast je alleen de huid rondom je neus aan’. 

Om toch nog even verder te gaan op knoflook in combinatie met een verkoudheid hebben onderzoekers van Cochrane Reviews een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van knoflook bij een verkoudheid. Cochrane Reviews publiceert onderzoeken op gebied van gezondheidszorg en gezondheidsbeleid. Bij dit onderzoek waren 146 testpersonen betrokken over een periode van drie maanden. De ene helft van de testpersonen nam dagelijks een knoflookcapsule, de andere helft kreeg een placebocapsule. De testpersonen hielden gedurende de drie maanden een dagboek bij waar ze de staat van hun gezondheid elke dag in schreven. Uit het onderzoek bleek weldegelijk dat de testpersonen uit de placebogroep vaker ziek werden dan de testpersonen uit de knoflookgroep.

Echter is er meer bewijs nodig om deze uitkomst te valideren. Er zijn geen verdere studies die dit onderwerp betrouwbaar genoeg hebben onderzocht, waardoor deze uitkomst niet gebruikt mag worden om over feiten te spreken.

Oud-hoogleraar Dr. Richard Wender van de Universiteit van Pennsylvania, heeft dezelfde uitlatingen als KNO-arts Rijken over de trend. Hij benoemde bij Insider dat je neus juist extra snot produceert als hij in aanraking komt met knoflook. Je neus doet dit om te voorkomen dat hij gaat irriteren. Hij raadt de lezers aan gewoon neusspray te kopen, je verkoudheid af te wachten en irritatie tegen te gaan.

Uiteindelijk is er dus geen duidelijk bewijs dat knoflook in je neus stoppen je verstopte neus tegen gaat. Toch wijzen de meeste pijlen naar het niet gebruiken van knoflook in je neus bij verkoudheid. Mocht je het toch willen uitproberen, kijk er dan mee uit en herhaal het vooral niet te vaak.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.