Voedselverspilling komt steeds hoger op de maatschappelijke agenda te staan. Waar voedselbanken waarschuwen voor een krimpend aanbod van producten, ziet overheid en maatschappelijke organisaties vooral kansen voor een duurzamere samenleving.
Volgens de Rijksoverheid wordt wereldwijd ongeveer dertig procent van al het voedsel verspild. In Nederland ligt dit percentage op ongeveer twintig procent. Deze verspilling heeft niet alleen een groot impact economisch, maar vooral ecologisch vlak. Zoals de Rijksoverheid stelt: “Veel goed voedsel wordt niet opgegeten en verdwijnt bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Dat is slecht voor het klimaat, want kostbare grondstoffen als water, grond en energie worden voor niets gebruikt.” Door verspilling tegen te gaan, kan de negatieve impact van voedselproductie de leefomgeving sterk verminderen.
Halvering in 2030
Halvering in 2030 Nederland heeft samen met de Europese Unie en de Verenigde Naties de doelstelling om voedselverspilling in 2030 met vijftig procent te hebben teruggebracht ten opzichte van 2015. Om dit te bereiken zijn inmiddels meer dan honderd partners aangesloten bij stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waaronder supermarkten, gemeenten en fabrikanten. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur ondersteunt deze stichting met subsidies voor onderzoek en projecten.
Betrokkenheid van consumenten
Betrokkenheid van consumenten Naast bedrijven worden ook consumenten actief aangesproken. Het Voedingscentrum ontwikkelde onder meer de ‘Bewaarwijzer’, die laat zien hoe voedsel langer houdbaar blijft. Daarnaast vindt ieder jaar de verspillingsvrije week plaats, waarin mensen worden gestimuleerd hun eetgedrag onder de loep te nemen.
Botsing met voedselbanken
Botsing met voedselbanken Toch is er ook een keerzijde. Juist omdat supermarkten en producenten hun processen efficiënter maken, blijft er minder voedsel over voor donaties aan voedselbanken. Daarmee ontstaat een spanning tussen duurzaamheid en sociale hulp. Deze botsing is een belangrijk gespreksonderwerp, aangezien er op dit moment zo’n 150.000 mensen afhankelijk zijn van voedselhulp. Er zal dus wel een balans gevonden moeten worden tussen deze twee aspecten.
Journalist Maud van Heeckeren is op pad gegaan, ze heeft gesproken met voorzitter van voedselbanken Nederland Henk Staghouwer en Gastvrouw van Ekoplaza Bussum, Margot Jacobs over het afnemen van voedselverspilling en het krimpen van voedselstoevoer van de voedselbank.