In Rotterdam vindt van 24 tot en met 28 september de 20ste editie van het CAMERA JAPAN Festival plaats. Dit festival draait om Japanse film, cultuur en de keuken. Bezoekers kunnen in Lantarenvenster en Fenix films kijken en deelnemen aan workshops en proeverijen.
Het publiek dat het festival bezoekt is gevarieerd, van gezinnen en cultuurliefhebbers tot jongvolwassenen en ouderen. Het festival trekt vooral mensen met interesse in de Japanse cultuur. De organisatie benadrukt dat alle nationaliteiten welkom zijn en ziet het festival als een ontmoetingsplek voor verschillende culturen. Tegelijkertijd is het doel van het festival om het begrip voor de Japanse cultuur in Nederland te stimuleren.
Voor iedereen is er iets te beleven. Naast de films zijn er optredens, live muziek, demonstraties en workshops. Veel bezoekers komen misschien alleen voor een film, maar ontdekken ter plekke ook andere kanten van de Japanse cultuur. De Japanse keuken is ook op het festival te vinden. Bezoekers kunnen proeven van traditionele gerechten en dranken of deelnemen aan proeverijen. Denk aan Japanse crêpes, takoyaki en natuurlijk sake, de bekende rijstwijn uit Japan.
Froukje Betten is oprichter en mede-eigenaar van Yoigokochi, een bedrijf dat sake importeert en zo authentiek Japans mogelijk aanbiedt. Ze werken alleen met rijst, water, gist en koji, waardoor ze zich onderscheiden van de westerse markt. Die westerse markt heeft namelijk invloed gehad op de productie van sake, omdat sommige producenten hun recepten aanpassen om tegemoet te komen aan westerse smaakvoorkeuren. Zo wordt er bijvoorbeeld extra alcohol toegevoegd om de smaak lichter te maken of wordt de zoetheid aangepast.
Het bedrijf is voor het negentiende jaar op rij aanwezig met hun kraampje op het festival. Ze vinden het een fantastisch festival vanwege de eigenzinnige sfeer en bijzondere films. Volgens Betten passen hun sake en assortiment daar goed bij, omdat ook zij een eigenzinnige selectie hebben en een grote passie voor de Japanse cultuur delen.
In deze reportage gaat verslaggeefster Sophie Groenenberg op pad om te onderzoeken of de Japanse keuken de eet- en drinkgewoonten van Nederlandse jongeren beïnvloedt. Maar groeit de populariteit van de Japanse keuken eigenlijk wel?