Sinds de opkomst van datingsites in 1995 is online-dating niet meer weg te denken uit onze samenleving; iedereen kent wel iemand die hier weleens gebruik van heeft gemaakt of heeft dit zelf weleens gedaan. Naast de al veel besproken nadelen, heeft online daten ook voordelen. Stel je voor dat je bijvoorbeeld niet zomaar op iemand af durft te stappen en dit online wel kan. Een hele uitkomst dus!
Dit vindt ook Saaniya Ram, teamleider bij Qpido. Zij richten zich onder andere op seksueel gedrag, of dit nou positief of negatief is en helpen jongeren hierbij. “Het online daten geeft mensen die qua sociale vaardigheden obstakels zien om in het echt iemand te benaderen een soort buffer”, benoemt Ram.
Tegenwoordig kan je steeds makkelijker zien of iemand bij je past door dit aan te geven op je profiel. Zo kan je bijvoorbeeld invullen van welke muziek of films je houdt, of je huisdieren hebt, of dat je graag uitgaat of juist niet. Ook seksuele voorkeuren kunnen worden aangegeven, net als waar je precies naar op zoekt bent op die datingapp. Op het eerste gezicht is dit in het echte leven niet meteen van iemand af te lezen. “Ik vind bijvoorbeeld Bumble een goed voorbeeld”, benoemt Ram. Vrouwen kunnen daar als eerste initiatief nemen. Het geeft ze meer zeggenschap, meer ruimte en kracht om daarin keuzes te maken. Ik vind het leuk dat die optie er nu is.”
Grotere kring
Volgens Wijnand de Jong, sociaal psycholoog en generatie-expert, is een ander voordeel dat het aanbod van kandidaten aanzienlijk wordt vergroot. Echter is de kanttekening dat het kiezen wel een stuk lastiger wordt gemaakt. “Dan heb je dus ook het idee van, er is zoveel aanbod, ik moet een perfecte keuze maken”, benoemt De Jong.
De Jong benoemt ook nog een ander voordeel waarbij ook weer een nadeel te vinden is. “Omdat het dus via een app is, is het heel vrijblijvend is. Als het niet bevalt, dan ben je ook zo weer weg bij die kandidaat. Maar het heeft ook nadelen, want het kan ook te vrijblijvend zijn, op het moment dat je eigenlijk wel wat serieuzer wil. Het is een shop waar je kandidaat-dates of kandidaat-partners kan zien en vinden. Maar die kan je bij wijze van spreken ook zo weer terugbrengen.”
Uiterlijk vaak belangrijker
Volgens De Jong is een ander groot nadeel van datingapps dat veel mensen van Generatie Z het uiterlijk belangrijker vinden dan het innerlijk. Maar liefst 90%! “Uiterlijk is natuurlijk jammer genoeg en onterecht ook een enorme factor. Heel oneerlijk, maar je ziet ook gelijk allerlei andere positieve eigenschappen toe als je heel aantrekkelijk bent”, aldus De Jong.
Loverboys
Helaas maken ook mensen met kwade bedoelingen gebruik van datingsites. “Wij zien dat jongeren daar ook weleens worden benaderd door loverboys en daarbij bijvoorbeeld in een netwerk terechtkomen van het gedwongen sekswerk. Dat gebeurt eigenlijk niet meer op straat, nu is het vaak online”, aldus Ram.”
Ook zijn er mensen die op date gaan met een catfish en sommigen lijken zich eerst heel aardig voor te doen terwijl ze andere bedoelingen met je hebben. In mijn reportage sprak ik met twee jonge vrouwen die slechte ervaringen hebben overgehouden aan datingapps. Die is hieronder te beluisteren: