De CD bestaat 45 jaar en is hier om te blijven

De CD bestaat 45 jaar en is hier om te blijven

Beeld: Selena van der Tholen

Op 8 maart bestaat de Compact Disc (CD) 45 jaar. Inmiddels luistert een groot deel van de mensen hun muziek via streamingsdiensten zoals Spotify of SoundCloud. Maar, ondanks de komst van streamingsdiensten, is de CD nog niet uitgestorven.

Dat de CD nog niet is uitgestorven bewijzen de marktcijfers van de NVPI in 2023. De verkoop van CD’s steeg toen met 5% ten opzichte van 2022. In Nederland isThe Rolling Stones met ‘Hackney Diamonds’ het bestverkochte album van 2023. De bestverkochte single is ‘People’ van Libianca. Ondanks dat de eerste plek naar internationale artiesten gaat, blijft Nederlandse muziek ook populair. In de volledige top tien staan in 2023 vijf singles van eigen bodem. 

Meer informatie over de geschiedenis van de CD? Bekijk de explainer over de uitvinding.

Niet alleen de CD is populair

Niet alleen de CD’s gaan in een stijgende lijn omhoog. Ook de LP platen zijn al langere tijd razend populair. Zo merkt ook eigenaar van CD/LP-winkel, Henk Visser. Hij zag een stijgende lijn in de verkoop van CD’s en LP’s . “Mensen willen graag iets fysiek in de kast hebben liggen, dat kan niet met Spotify of Soundcloud”, legt Visser uit.

“Een LP is over het algemeen echt een stuk prijziger dan een CD.  Als mensen een keuze moeten maken tussen een dure LP en een goedkope CD zie je toch dat vooral jongeren gaan voor de goedkopere optie”, vertelt Visser. Ook hij ziet een toename in het aantal jonge klanten in de winkel.

Aanraders  

Op 8 maart is het dus de ideale dag om je CD-verzameling weer tot leven te brengen of zelfs te starten. “Er zijn een paar CD’s die momenteel het best verkocht worden. Denk aan het nieuwe album van Froukje, The Smile en Johan”, vertelt Visser. Volgens hem worden ook oudere albums van Cigarettes after Seks en Nothing but Thieves weer meer verkocht. “Het kopen van CD’s en LP’s heeft iets nostalgisch en dat is iets wat we moeten waarderen. Bij een CD of LP moeten we langer de tijd nemen om ze uit de hoes te halen en deze in de speler te stoppen”, sluit Visser af. 

Over de auteur