EU-landen Overwegen Normalisatie met Al-Assad temidden van Oorlogsmisdaden

EU-landen Overwegen Normalisatie met Al-Assad temidden van Oorlogsmisdaden

Steeds meer landen pleiten voor het herstel van diplomatische banden met het Syrische regime van Al-Assad ondanks recentelijke rapporten dat de situatie in Syrië op meerdere fronten weer aan het verslechteren is.  

Geleid door Italië, hebben 8 EU-lidstaten de EU opgeroepen tot verandering van het Europees beleid richting Syrië. Zij willen “safe zones” verklaren in samenwerking met het regime waarnaar vluchtelingen terug kunnen keren.

Het Syrische regime is gesanctioneerd door de EU en de VS door oorlogsmisdaden en de drugssmokkel die Europa bereikt. “Het vertelt veel over de wanhoop van Europa om een oplossing te vinden voor de kwestie van 13 miljoen ontheemde Syriërs die in ledemaat zitten sinds de uitbraak van de burgeropstand in 2011”, vertelt Refik Hodzic van European Institute For Peace.

Syrië naar de rechter  

“Vorig jaar stapten Nederland en Canada naar het internationaal gerechtshof om een rechtszaak te starten tegen Syrië vanwege marteling en mensenrechtenschendingen tegen eigen bevolking”, zegt Dima Kadri, een Syrische advocaat uit de NGO The White Helmets.

“Om nu te horen dat er sprake is van normalisatie met Assad, gezien de staat op de hoogte is van de oorlogsmisdaden van het regime is schokkend”, vertelt ze. “De boodschap die ja daarmee geeft is: ‘Je mag oorlogsmisdaden plegen zonder gevolgen en je kunt ermee wegkomen’”, vervolgt ze.

 De landen die pleiten voor normalisatie met Assad hebben hun “eigen opportunistische redenen”, legt Hodzic uit. Zo willen Arabische landen het regime weer integreren binnen de Arabische liga door verschillende geopolitieke factoren, vooral nu dat een regionale oorlog met Israël dreigt.

Gebiedsgericht terugkeerprogramma

Syriërs terugsturen naar door het regime gecontroleerde gebieden onder het voorwendsel van veilige gebieden is een “afschuwelijk idee”, vindt Hodzic. Als voorbeeld benoemt hij de verzoeningsprocessen die Rusland leidde in 2018 tussen het regime en oppositiegroepen in de Syrische gouvernement Daraa. In het gouvernement heerst onrust en chaos. “Mensen krijgen te maken met moorden, ontvoeringen, gedwongen rekruteringen in het leger en belegeringen. Je ziet dat juist deze mensen het land willen ontvluchten. Daarom werkt normalisatie met Al-Assad averechts.”

De eerste demonstraties in Syrië in 2011 begonnen in Daraa. “Daar is iedereen verdacht”, zegt Hodiz. “Stel je voor als je duizenden ‘verdachten’ dwingt om terug te keren naar de gebieden van het regime”, vervolgt hij.

Arrestaties 

Syrian Network for Human Rights meldt dat dat er zeker 214 gevallen van willekeurige arrestaties gedocumenteerd waren in augustus. 19 van de gearresteerde mensen waren vluchtelingen die met geweld uit Libanon zijn gedeporteerd naar Syrië. “Het is hartverscheurend dat veel mensen hier in AZC’s in angst leven. Eindelijk nadat ze een ‘veilige haven’ hebben bereikt, horen ze dat hun asielverzoeken waarschijnlijk afgewezen zullen worden en dat ze de risico lopen om gedeporteerd te worden naar een land waar er geen enkele garantie op veiligheid is.”

 

Over de auteur

Joudi Karajoli

Ik ben freelancejournalist, fotograaf en student aan de Hogeschool Utrecht. Ik was producer voor de Engelstalige talkshow "Hello Leiden" bij Sleutelstad TV. Ik maak graag multimediale producties, maar mijn passie ligt bij het maken van audioverhalen en podcasts. Naast Nederlands spreek ik Engels en Arabisch. In mijn vrije tijd ben ik te vinden op mijn yogamat, op mijn skeelers of wandelend in Utrecht met mijn camera.