Wijnoverschotten leidt tot rooien, maar opent deuren voor wijnboeren

Wijnoverschotten leidt tot rooien, maar opent deuren voor wijnboeren

Regio's als Bordeaux worden gerooid

Het jaar 2025 is een uitstekend oogstjaar voor wijnproducerende landen, Italië en Frankrijk. Toch betekent dat niet dat alle wijn wordt verkocht. Het jaarverslag van de International Organisation of Vine and Wine  laat zien dat wereldwijd meer dan 47 miljoen hectoliter wijn wordt geproduceerd, terwijl de vraag stagneert. Een belangrijke reden hiervoor is het veranderende drinkgedrag van jongeren. Zij kiezen steeds vaker voor bier, cocktails of alcoholvrije alternatieven, terwijl de oudere generaties, met name de babyboomers, die traditioneel veel wijn drinken, langzaam afnemen.

Ook geopolitieke factoren spelen een rol. De oorlog in Oekraïne en Rusland paar jaar geleden ooit een van de belangrijke afzetmarkten, zorgt ervoor dat veel wijn niet geëxporteerd kan worden. Daarnaast tonen analyses in de documentaire Wine: The Green Revolution aan dat klimaatverandering en overproductie met elkaar verbonden zijn. Gunstige weersomstandigheden leiden tot grote oogsten, maar door de afnemende vraag blijft een groot deel van de wijn ongebruikt liggen.

Om het overschot te beperken, zijn in Frankrijk de afgelopen jaren duizenden hectares wijngaarden in Bordeaux gerooid, dus bepaalde wijngaarden verwijderd of omgehakt. In Chili en Australië besloten boeren bepaalde oogsten helemaal niet binnen te halen, omdat er simpelweg geen kopers waren.

Toch biedt de crisis ook kansen. Door te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit kunnen wijnboeren zich onderscheiden en een duurzamer aanbod creëren. Zoals wijnboer Ilja Gort zegt: “Wij produceren ook 0.0-wijnen en anders vinden jongeren een fles wijn van zes euro, echt niet veel.” Het overschot is daarmee niet alleen een probleem, maar ook een mogelijkheid om de wijnindustrie te vernieuwen. Door meer focus te leggen op kwaliteit en alcoholvrije alternatieve.

Over de auteur

Tom den Boer

Mijn naam is Tom den Boer (2003). ik volg de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht na een halfjaar een eigen kleuterklas te hebben gehad. Ik ben een nieuwsgierig en ambitieus persoon en wil graag nieuws vinden en verspreiden.