“Toen ik voor mezelf op kwam tegenover hem en mijn grenzen aangaf, vond hij mij niet meer aardig.”

“Toen ik voor mezelf op kwam tegenover hem en mijn grenzen aangaf, vond hij mij niet meer aardig.”

Het is deze week de week tegen pesten, en zo ook tegen pesten en intimidatie op de werkvloer. Hier valt ook seksuele intimidatie op de werkvloer onder. Bijna de helft van de vrouwen in Nederland geeft aan wel eens te maken te hebben gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer. Zo ook Melanie, zij vertelt over haar ervaring.  

“Mijn werkgever vond mij heel leuk, hij sjanste met me en gaf me complimentjes. Soms ook seksueel getinte opmerkingen zoals: ‘wat zie je er lekker uit vandaag’. Ik voelde mij ongemakkelijk hierbij, mijn collega’s zagen dit namelijk gebeuren en ik kende zijn vrouw ook. Hij was getrouwd en had dezelfde leeftijd als mijn vader,” vertelt Melanie. “Ik ben naar de manager gegaan en heb alles verteld. Die wuifde het weg. ‘Maak je geen zorgen’ zei die dan, maar niks veranderde eigenlijk op de werkvloer. Ik heb het later tegen ook zijn vrouw en hem zelf gezegd, dat ik daar niet van gediend ben,” aldus Melanie.

“Toen ik voor mezelf op kwam tegenover hem en mijn grenzen aangaf, vond hij mij niet meer aardig. Het ging van veel complimentjes naar compleet negeren,” vertelt Melanie. “Gelukkig kan ik me makkelijk over dingen heen zetten en heeft hij me niet fysiek aangeraakt, hij heeft alleen wel veel nare opmerkingen gemaakt. Bijvoorbeeld, of ik met hem mee wilde gaan naar de stad en dat we dan leuke kleren gingen uitzoeken, ik ben er nooit op ingegaan. Hij had veel geld en dacht dat ik daardoor wel interesse had. Ik ben bij mijn grenzen gebleven, maar ik onthoud het wel.”

Uit een recent onderzoek blijkt dat zo’n tweeënveertig procent van de vrouwen wel eens te maken heeft gehad met seksueel getinte opmerkingen op de werkvloer. Veertien procent hiervan heeft zelfs te maken gehad met aanranding op de werkvloer. Met Melanie zijn er nog duizenden vrouwen die dit dus wel eens mee hebben gemaakt. Melanie vertelt haar verhaal om hier duidelijk te maken dat dit nog steeds voorkomt en dat vrouwen altijd hun grenzen aan moeten blijven geven. Zelfs als dat soms lastig lijkt. De werkvloer is om te werken, en zou altijd een veilige omgeving moeten zijn.

*Melanie is niet haar echte naam, de bron wilde anoniem haar verhaal vertellen en daarom is deze naam haar gegeven namens de redactie*

 

Naast seksuele intimidatie op de werkvloer komt er ook pestgedrag en intimidatie voor. Als een persoon ervaart dat hij of zij zich niet prettig voelt op werk kan diegene naar de vertrouwenspersoon gaan. Die helpt dan met het gesprek aangaan met de pester of degene die de persoon lastig valt.

 

 

Over de auteur

Isa Bauman

Al van jongs af aan had Isa Bauman (2004) uit Den Haag al een passie voor schrijven en was erg nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Als mensen aan haar vroegen wat zij later wilde worden, antwoordde zij dan ook met journaliste of schrijfster. Ze studeert daarom Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, waar zij artikelen schrijft over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ze is erg sociaal en schrijft graag over mensen hun verhalen. Ze houdt van reizen en wil hier graag haar werk van maken, namelijk als presentatrice op de televisie voor eventueel een reisprogramma, of als freelancer.