Een vegetarisch dieet is beter voor minder dierenleed, beter milieu en een gezonder lichaam

Een vegetarisch dieet is beter voor minder dierenleed, beter milieu en een gezonder lichaam

Vandaag, 4 oktober, is het dierendag. Wakker Dier heeft ook dit jaar weer hun eigen vorm van dierendag: eet geen dierendag. Hiermee willen ze dat we op deze diervriendelijke dag niet alleen onze huisdieren in het zonnetje zetten, maar er ook voor zorgen dat we eens wat meer stil gaan staan met welk dier er vanavond op ons bord ligt. Een vegetarisch dieet is niet alleen beter voor het milieu en dierenleed, maar ook voor je eigen lichaam.

Stel je eens voor: een rij koeien, varkens en kippen van Amsterdam tot Brussel. Zo bizar veel dieren eten we in Nederland elke dag. 600 duizend. Dat is het eerste wat op de website van Wakker Dier staat op de pagina van eet geen dierendag. Dat is echt ontzettend veel, al helemaal als je bedenkt dat afgelopen maart het CBS meldde dat Nederlanders bij een kwart van de hoofdmaaltijden kiest voor iets vegetarisch. Toch is dit gek, want het blijkt dat een vegetarisch dieet beter is voor veel verschillende dingen: milieu, dierenleed en je eigen lichaam.

 

Milieu en dierenleed

Vleesproductie zorgt voor veel broeikasgassen. Sterker nog, het gaat om evenveel broeikasgassen als 191 miljoen kilometer autorijden per dag. Voor je eigen beeldgeving: in 2022 reed één auto gemiddeld slechts 10,8 duizend kilometer. Dat heeft een negatieve impact op het milieu omdat broeikasgassen ervoor zorgen dat de warmte op aarde wordt vastgehouden waardoor onze tempratuur op aarde stijgt. Een meer plantaardig dieet zou volgens de gezondheidsraad de milieu-impact van onze voedselverspilling met 25% te verlagen. Een meer plantaardig dieet zou dan bestaan uit 60% plantaardige doelwitten en 40% dierlijke eiwitten.

Als je vanaf je geboorte tot je dood geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 900 dieren. Alieke Klooster is bezig om een vegetarisch kookboek te schrijven met lekkere én gezonde recepten. Zij is vegetariër geworden omdat ze het simpelweg heel zielig voor de dieren vond. “De dieren worden behandeld als voer en niet als leven. Gewoon als een ‘nieuw nummer’ die dood gemaakt wordt voor eten. Er is dan gewoon geen aandacht voor de persoonlijkheid van het dier.”

 

Gezonder lichaam

Uit een onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat een meer plantaardig dieet gezonder is dan ons huidige dieet voor ons lichaam, ook zou een vegetarisch dieet met één keer per week vis gezonder zijn. Zo zorgt te veel rood vlees en bewerkt vlees voor gezondheidsproblemen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld diabetes, beroertes en kanker. In plantaardige voeding zit vaak ook minder zout, wat weer risico op hart- en vaatziekte verlaagt.

Wel zouden we moeten oppassen met vleesvervangers. In veel vleesvervangers zit namelijk bij sommige producenten te veel zout en toegevoegde suikers. “Daarom maak ik altijd zelf vleesvervangers”, vertelt Klooster. “Het is heel makkelijk en dan weet je zelf precies wat erin zit.”

Verslaggever Lotte Tieleman is benieuwd of een plantaardig dieet naast goed ook lekker kan zijn. Daarom is ze voor dierendag naar een vegetarische lunchroom in een kringloop gegaan met Alieke Klooster.

Over de auteur

Lotte Tieleman

Lotte Tieleman (2005) is met de pen in haar hand geboren. Ze schreef al vroeg haar eigen verhalen. Als beginnend journalist houdt ze zich graag bezig met cultuur, politiek en het klimaat. Ze wil met haar producties graag mensen inspireren, informeren en tot denken aanzetten.