Nog voordat het Bierbock festival de deuren van zijn 26e editie opent, staat er al een energiek groepje mannen muziek te maken bij de ingang. Een aantal bezoekers staat al met een glimlach op het gezicht mee te bewegen op de ritmische deuntjes van de muzikanten. Ook het personeel heeft er dit jaar weer zin in, omdat ‘er echt een hele relaxte sfeer hangt’. Dat geldt ook voor Frederique Klep (23). Frederique is voor het vierde jaar op rij aan het werk op het festival en kijkt uit naar ‘een weekend vol gezelligheid.’
Een groot deel van Janskerkhof is omgebouwd tot een festivalterrein vol kleuren en geluiden. Verschillende horecazaken en biermerken komen hier jaarlijks een weekend samen om mensen te voorzien van vers eten en herfstige bockbiertjes. Dit jaar vindt het festival plaats van 17 t/m 19 oktober, het begin van de herfst dus. Bij binnenkomst krijgt iedereen een glas waarmee ze de verschillende biertjes kunnen proeven. Deze bieren kunnen de gasten beoordelen, en aan de hand van die beoordelingen wordt er aan het eind van het weekend een winnaar gekozen.
Volgens Frederique is het competitieve element er ‘puur om er een wedstrijdje achter te gooien’. ‘Er komen mensen die alle biertjes willen proeven, zij bezoeken het festival dan ook twee of drie dagen achter elkaar. Maar de meeste mensen vinden het gewoon leuk om op zo’n avond ergens mee bezig te zijn; je hebt een soort doel. Voor Utrechtse brouwerijen is het eerder een kwestie of ze het voor elkaar krijgen om hier als brouwerij te kunnen staan.’ Toch is het als brouwerij fijn om op zondagavond als winnaar uit de test te komen. ‘Als zij uiteindelijk als beste biertje gekozen worden van het hele weekend is dat natuurlijk top, want je biertje wordt nog een extra keer benoemd. Maar er zit verder geen prijs aan verbonden, no big deal.’
Naarmate de avond vordert, wordt het drukker en drukker op Janskerkhof. Frederique vertelt dat de vrijdag en zaterdag zelfs helemaal uitverkocht zijn. Dat de populariteit van het festival gestegen is, is ook te zien in de verplaatsing binnen het centrum van Utrecht. Sinds de coronapandemie wordt het georganiseerd op Janskerkhof maar eerdere edities hebben ook plaatsgevonden op het Domplein en Ledig Erf. ‘Op een gegeven moment ging dat gewoon niet meer, er was te weinig ruimte voor het aantal mensen dat eropaf komt.’
Het festival wordt georganiseerd door onder anderen de eigenaar van Hofman, Marcel Westerveld. Samen met verschillende horecazaken en brouwerijen organiseert hij ieder jaar ook het Lentebockfestival en het Fonteyn Wijnfestival. Deze twee festivals hebben dezelfde insteek, maar dan met lentebockbieren en wijnen. De medewerkers bij Hofman vinden het vaak leuk om op deze festivals te werken. ‘Het is niet verplicht om op de festivals te werken, je kunt aangeven dat je het leuk zou vinden om er te werken en dan is de kans groot dat je er uiteindelijk staat. Ik moet wel zeggen dat veel collega’s hier heel graag willen werken.’ Dat er op zondag aan het einde van de dag nog wordt geborreld door de werknemers, draagt daaraan bij. ‘We werken lange dagen, maar het is zo onwijs gezellig dat dat het ook allemaal waard is.’
Thomas Leemhuis ging met verschillende mensen in gesprek die aanwezig waren op het festival. Zie hieronder de link naar de audioreportage: