Cocaïnegebruik onder Utrechtse jongvolwassenen: “ik krijg het ongeveer een keer per week aangeboden”

Cocaïnegebruik onder Utrechtse jongvolwassenen: “ik krijg het ongeveer een keer per week aangeboden”

Een op de vijf jongvolwassenen in Utrecht heeft recent harddrugs gebruikt, blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. Uit onderzoek van wateronderzoeksinstituut KWR is daarnaast gebleken dat Utrecht nummer drie van Nederland is in cocaïnegebruik. Dit is onderzocht op basis van het percentage cocaïne in de riolering. 

 

Ik zeg niet altijd nee

Een van deze cocaïne-gebruikende jongvolwassenen is de Utrechtse Paula Puia, 22 jaar oud. “In de afgelopen drie maanden heb ik ongeveer een of twee keer per maand gebruikt,” vertelt ze, “als ik heel dronken ben en het wordt me aangeboden zeg ik niet altijd nee. Het neemt gewoon een beetje de wazigheid weg van heel dronken zijn.” Zij ziet de groeiende bespreekbaarheid van drugs zoals cocaïne als iets goeds omdat het volgens haar de veiligheid bevordert: “Wanneer het een problematische vorm aan begint te nemen dan herkennen mensen de signalen eerder en zijn ze eerder bij.” Paula denkt niet dat cocaïne ooit volledig genormaliseerd gaat worden omdat volgens haar mensen bewust blijven van de gevaren van de harddrug.

 

Mensen in mijn omgeving weten hoe ik erover denk

Emma Wubbolt, 19 jaar oud, gebruikt bewust geen coke. “Ik houd graag de controle, daarnaast zit verslavingsgevoeligheid in mijn familie en ben ik daarom met zulke dingen altijd vrij voorzichtig.” De harddrug is ongeveer een of twee keer aan haar aangeboden; “Mensen in mijn omgeving weten hoe ik er over denk. Ik denk dat ik het daarom niet zo vaak aangeboden krijg.”

 

Een keer per week aangeboden

Allebei de jongvolwassenen zien dat het vrij makkelijk te krijgen is. “Ik zeg lang niet altijd ja, maar eigenlijk krijg ik het ongeveer een keer per week aangeboden” vertelt Paula, “ik kan makkelijk nee zeggen wanneer ik het geen goed idee vind, maar er zijn ook mensen in mijn omgeving die dus eigenlijk elke week een witte neus hebben.” De studente vertelt dat ze dit wel heftig vindt maar “ik kan ze niet tegenhouden, dat is niet aan mij.”  Emma vindt het steeds problematischer worden dat t zo makkelijk is om aan te komen: “wanneer je het aangeboden krijgt moet je ineens bewust de keuze maken om nee te zeggen, terwijl je er misschien nooit aan had gedacht als je het nooit aangeboden had gekregen.” Uit een verkennend onderzoek van het Trimbos instituut blijkt ook dat coke tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar is. Respondenten van dit onderzoek vertellen over werkplekken waar het aan het einde van de werkdag aangeboden wordt of over kroegen waar je als je binnen bent de harddrug kan kopen.

 

Een ander nadeel

Op de website van de gemeente Utrecht wordt aangegeven dat er nog een ander nadeel is aan cocaïnegebruik: “In onze stad heeft drugscriminaliteit vaak te maken met handel in cocaïne.” Dit verbaast Paula niet “Het is erg, maar ik had het wel verwacht. Utrecht is een studentenstad en in mijn omgeving zie ik ook dat cocaïne-gebruik onder studenten zeker aanwezig is.

 

Weet waar je aan begint

Voor mensen die het wel willen doen heeft Emma een advies: “ik zeg in eerste instantie altijd natuurlijk ‘doe het niet’ maar mensen moeten zelf beslissen wat ze wel en niet willen doen. Wanneer je toch de keuze maakt, ga dan bij jezelf goed na waarom je het precies wil doen.” Ook benadrukt Emma het belang van je inlezen. Daarop sluit Paula aan: “weet gewoon waar je aan begint, wat je kan verwachten en natuurlijk of het echt coke is.” Beide studenten benadrukken ook het belang van het laten testen. “Het gebeurt nog echt te weinig, terwijl het zo belangrijk is” aldus Paula Puia.

 

Over de auteur