Onvrede heerst in Liendert. Volgens de belangengroepering, Bezorgd Liendert is er de voorbije jaren onvoldoende ruimte geweest om haar tegenargumenten voor het voetlicht te brengen. Door gebrekkige communicatie vanuit de gemeente wisten de Liendertnaren niet wanneer en op welke manier ze weerstand konden bieden tegen de bouw van 165 woningen op het terrein van het voormalig ROC-gebouw aan de Zangvogelweg.
Informatievoorziening
In een gemeenteraadsvergadering bleek dat niet alleen Bezorgd Liendert, maar ook diverse politieke partijen zich storen aan de manier waarop de wijk van zich heeft kunnen laten horen.”De informatievoorziening is hierin gewoon niet goed gegaan”, aldus Menno Fousert, fractievoorzitter van Amersfoort2014. “Het verbaasde ons al dat bij het eerste principebesluit over dit onderwerp, in 2018, geen enkele omwonende op de publieke tribune zat. Het blijkt dat mensen gewoon onvoldoende op de hoogte van wat er speelde.”
Het voornaamste kritiekpunt is en blijft de hoogte van het appartementencomplex, waar 107 huur- en koopappartementen in voorzien zijn. Naast dat pand, dat 60 meter de lucht in moet schieten, komt een complex met 58 sociale huurwoningen. De hoogte van dát gebouw, 23 meter, is wat de wijkbewoners betreft een ideale maximale hoogte voor het héle project, zo schreven ze voor de zomer in een stortvloed aan bezwaren richting het stadhuis.
Kolos
Met een kolos van 60 meter voor de deur vrezen ze vanuit de stad gezien te ‘verdwijnen achter een wand van hoogbouw’, en op zonnige dagen helemaal in de schaduw te worden gezet. Een ander belangrijk punt van zorg is de hoeveelheid parkeerplaatsen: die is volgens de bezwaarmakers veel te klein, en dat zal zorgen voor bewoners en bezoekers die hun auto dan maar elders in de wijk gaan neerzetten. Volgens de gemeente heeft onderzoek uitgewezen dat aan alle verkeers-, parkeer- en schaduwregels is voldaan.
SP-fractievoorzitter Marc Smits heeft beloofd voor aanvang van de vergadering op te roepen het besluit uit te stellen. Of dat zin heeft, is de vraag: een meerderheid van de politieke partijen gaf donderdag aan de zorgen van Liendert te begrijpen, maar het niet eens te zijn met de stelling dat ‘alles’ fout gegaan is. Ook zou nú nog op de rem trappen (het project loopt al jaren) getuigen van onbehoorlijk bestuur.
Onrust
Het nieuwe bouwplan leidt tot een storm van kritiek in Liendert, waar al langer grote onrust is over de bouw van grote nieuwe woontorens. Inwoners demonstreerden vorig jaar nog tegen de komst van twee nieuwe woontorens aan de Zangvogelweg, waarvan er één 60 meter hoog wordt. De Raad van State besliste uiteindelijk dat er toch gebouwd mocht worden. Ook is er onvrede over een nieuw appartementencomplex op de plek van Zwembad Liendert. Eerder werden er ook al hoge woontorens aan de Hogeweg pal naast de wijk gebouwd.
Het plan van Portaal gooit extra zout in de wonden van de boze wijkbewoners, blijkt uit een groot aantal kritische reacties op het plan. ‘Ik begrijp de noodzaak om te bouwen, maar de balans is echt zoek binnen de gemeente, met Liendert als het afvoerputje. Liendert behoort al tot de volste wijken van Amersfoort en toch moet er telkens meer bij’, zo verwoordt een bewoner de reactie van velen.
Doordrukken
‘Ik krijg het gevoel dat omdat er al veel kwetsbare mensen in onze wijk wonen, het ook gemakkelijk is om de plannen van de gemeente maar door te drukken. Terwijl in andere wijken mensen meer armslag hebben om in opstand te komen.’
Verder vrezen tegenstanders voor extra verkeersonveiligheid en extra drukte in het groen. Bewoners zijn tevens bang voor een nog grote opeenstapeling van kwetsbare mensen en een toename van armoede en criminaliteit. Er is ook vrees voor nadelige effecten van schaduw en wind door de nieuwe bebouwing. Ook is er grote kritiek op de manier waarop de participatie met de buurt is uitgevoerd door Portaal en de gemeente.
Dicht op elkaar
De onvrede over goedkope hoogbouw in Liendert komt niet uit de lucht vallen. Uit gemeentelijke cijfers blijkt Liendert na Koppel en Kruiskamp de wijk te zijn met de meeste sociale huurwoningen (47 procent) en de wijk waar bewoners het laagste gemiddelde inkomen hebben. Mensen wonen ontzettend dicht op elkaar: per hectare wonen er in Liendert bijna drie keer zoveel mensen als gemiddeld in Amersfoort. De Amersfoortse gemeenteraad zou zich eigenlijk eind november 2021 al over het nieuwbouwplan aan de Zwaluwenstraat buigen, maar vroeg omwille van de grote weerstand om uitstel.