Bijna zijn ze af, de definitieve plannen voor het verbouwen van de entree van TivoliVredenburg aan het Vredenburgplein. Dat vernieuwen van het aanzicht is niet zonder doel. ‘Wij willen meer zichtbaar worden aan het Vredenburgplein en tegelijkertijd ons gebouw verduurzamen’ verteld Margot Kat, woordvoerder van TivoliVredenburg.
Al lange tijd wordt er gewerkt aan het vernieuwen van de openbare ruimte rondom het stationsgebied in Utrecht. Onder leiding van de Gemeente Utrecht en projectorganisatie CU 2023 worden verschillende projecten onder handen genomen. Zo ook de entree van TivoliVredenburg aan het Vredenburgplein, de entree in huidige staat zal worden omgebouwd tot een compleet ander aanzicht waarbij milieu en cultuur hoog in het vaandel staan. Het uiterlijk wordt meer open en transparant dan de huidige gevel aan het plein.
Het verbouwen van de entree dient meerdere doelen. ‘Als je nu door de stegen rond het pand loopt, dan verdwijnt het gebouw een beetje en dat is erg jammer. Zeker als je denkt aan het oude karakteristieke muziekcentrum Vredenburg. We willen vanaf het Vredenburgplein weer goed zichtbaar worden.’ Aldus Kat. Bij het ontwikkelen en verbouwen speelt ook het milieu een grote rol, ‘tegelijkertijd willen we deze kans grijpen om het gebouw te verduurzamen.’ De vernieuwde entree bevat straks op vele vlakken milieuvriendelijke en duurzame componenten. Zo maakt de huidige glazen pui ruimte voor ander glas om warmtelekken tegen te gaan en wordt het geheel wat groener. Kat noemt als voorbeeld de planten op het dak, ‘de ambitie van Gemeente Utrecht is om meer groen in de stad terug te laten komen, elk beetje wát wij kunnen leveren, doen we. Om zo aan dit plan bij te kunnen dragen.’
Altijd en voor iedereen
Het verbouwen is niet per se gericht om meer bezoekers te trekken, toegankelijke manieren om kunst en cultuur te kunnen ervaren zijn onderdeel van het nieuwe aanzicht van het muziekgebouw. Volgens Kat krijgt de entree ook een uitnodigende functie, ‘het moet een plek worden waar mensen graag zijn. Een plek waar het cultureel bruist maar ook ruimte is om samen koffie te drinken.’ Ook moet het makkelijker worden om binnen te wandelen en je onder te dompelen in de wereld van de kunsten ‘we willen de deuren nog meer openzetten voor de spontane bezoeker.’ Naast de programmering van TivoliVredenburg zal er namelijk ook plaats zijn voor andere soorten kunst waarvoor je dagelijks terecht kunt. ‘Denk hierbij aan een expositie van foto’s of een band die staat te spelen’ Hiermee hoopt TivoliVredenburg iedereen, altijd kunst en cultuur te bieden.
De aanpak van het stationsgebied moet de omgeving een nieuwe stijl geven. Het moet aantrekkelijker en levendiger volgens de Gemeente Utrecht. Straten moeten worden verbonden, er zal een frisse uitstraling ontstaan. Een van de doelen van dit plan: ‘De zichtbaarheid van TivoliVredenburg verbeteren door middel van verlichting en naamgeving.’ Volgens Kat zal de nieuwe sfeer de identiteit van TivoliVredenburg niet aantasten, eerder het tegenovergestelde. ‘Wie wij zijn voor onze bezoekers is heel divers, dit is een manier om dat nóg meer te laten zien. Het is een uitbreiding van het pand maar geen vernieuwing van onze identiteit.’
De bouw
Wanneer de bouw start is nog niet duidelijk. In de planning van CU 2023 staat de verbouwing voor 2023 in de agenda. In het najaar van 2023 zal ook gelijk de openbare ruimte van het stationsgebied worden heringericht.