‘Kerstrommelmarkt’ bij kunstcafé de Nar

‘Kerstrommelmarkt’ bij kunstcafé de Nar

Schepenbuurt – Op 22 december 2022 is de drie daagse kerstmarkt bij kunstcafé de Nar begonnen. Dit is de eerste keer dat het café dit organiseert. De markt heeft een gezellige kerstsfeer met snacks die verkocht worden waar de geur je neus in loopt, kerstverlichting en kleine bedrijven die unieke items verkopen. De welbekende traditionele Nederlandse oliebollen zijn er ook te vinden met een eigen kraampje. Zowel zelfgemaakt als tweedehands houdt het café de kerstmarkt milieuvriendelijk.

Je ziet nog allemaal mensen planken van hout sjouwen en plaatsen rondom de kraampjes van de beginnende kerstmarkt van het café der kunsten. Dit is dan ook wel een kerstmarkt die unieker is dan de meeste gekende kerstmarkten, het is namelijk een kerstrommelmarkt.

Verschillende kraampjes met zelfgemaakte oorbellen of ‘erotische’ illustraties van een beginnende kunstenares waren te vinden bij de kerstmarkt dat georganiseerd is door kunstcafé de Nar. Op de kerstmarkt is er ook een ijsbaan met een twist te vinden waar je zelfs op kunt rolschaatsen. Hoewel de gezellige verlichting op de markt aanwezig is en de kleuren van de items in verkoop de boel opfleuren zijn er niet veel mensen komen opdagen op de eerste dag.

Walter Bak is de eigenaar van het café en heeft ook geholpen bij het bouwen van het duurzame gebouw waar het café zich in bevindt. Het café bestaat dan ook niet heel lang en is dus nog niet al te bekend in Utrecht West. De startende kerstmarkt toont wel de warmte van het café uit te stralen wat de sfeer goed meegeeft. Het café zelf heeft warme kleuren en antieke materie waardoor het een bijzonder imago creëert.

‘Het loopt nog niet heel stormend met mensen, we hopen dat er iets meer komt, maar het is de eerste keer en we moeten nog even volhouden. Je moet ergens beginnen’, vertelt Walter Bak met volle moed terwijl hij een warm drankje vasthoudt waar de damp de lucht in vaart.

‘We hopen dat het de tiende keer wel vol staat met mensen’, geeft de optimistische Walter met vertrouwen en hoop aan.

Het café heeft nu niet voor het eerst een markt georganiseerd, afgelopen lente is er op het terrein van café de Nar een gezellige Koningsdagmarkt georganiseerd. ‘Het was toen wel druk hier en lekker weer’, zegt Walter lachend gesuggereerd naar de regendag van vandaag. Op de vraag over de huidige inflatie en de mogelijke misgelopen klanten geeft Walter een duidelijk antwoord. ‘Je moet hier zijn want alles is hier net iets goedkoper, het is een Kerstrommelmarkt.’

Behalve eigenaar Walter baalt ook bezoeker Patrice Kuijpers van de weinig bezoekers. ‘Mijn dochter staat hier ook met een kraampje dus ik ben maar mee gegaan. Het is wel heel jammer van de weinig bezoekers.’ Hoewel Patrice de markt heeft ontdekt dankzij haar dochter geeft ze aan dat ze ervan kan genieten. ‘Het zijn heel veel verschillende spullen, zelfgemaakte dingen en vintage wat lekker oud is en tweedehands daar hou ik van.’ Lacht ze vrolijk met stralende ogen. Patrice support ook de kraampjes, aangezien ze een paar zelfgemaakte oorbellen heeft gekocht als kerstcadeau voor een van haar dochters.

Beluister hier naar de audio reportage van Emma Daverveld die aanwezig was op de Kerstmarkt,

Over de auteur

Maria Belkadi

Mijn naam is Maria en ik ben een 20-jarige journalist in opleiding, hiervoor heb ik mbo-marketing en communicatie afgerond, maar journalistiek is mijn passie. Ik wil de verhalen kunnen vertellen van andere en gebeurtenissen in beeld brengen. Als kind wilde ik altijd dingen weten en later door de jaren heen is dit nooit afgenomen. Ik ben altijd nieuwsgierig en durf vragen te stellen om op antwoorden te komen. Ik zal nooit uitgeput raken van de grote wereld die zich omringt met verhalen, verhalen die ik wil vertellen.