Benzineprijs stijging

Benzineprijs stijging

Foto door IADE-Michoko, via pixabay.com

Utrecht West- Het is geen geheim dat alles duurder is geworden het afgelopen jaar. De inflatie laat zien waar zij toe in staat is. Buiten de hogere prijzen in de supermarkt, is de benzineprijs ook fors gestegen. Zo fors dat er op 1 april 2022 een verlaging in de belasting voor ongelode benzine, diesel en LPG is ingevoerd.

De belastingverlaging zou, naar verluidt, standhouden tot 30 juni 2023. In de tweede helft van 2023 loopt het tarief weer langzaam op. Utrecht West telt een handjevol benzinestations. Lage Weide bezit benzinestations die zich voornamelijk richten op het industriële verkeer, waar je op de Cartesiusweg de meer doorsnee benzinestations treft, zoals de BP en de Esso.

Ik sprak met een medewerkster van de BP en vroeg haar of er een verschil is te zien in het aantal klanten. ‘Kijk, wij zitten in de stad. Mensen moeten nou eenmaal tanken en doen dit gewoon, ongeacht de stijging van de benzineprijs’. Een daling/stijging in klanten is dus niet goed te zien. ‘Maar dit is mijn interpretatie. Misschien zien collega’s van mij dit anders’.

Op de vraag wat voor effect deze belastingverlaging op ongelode benzine, diesel en LPG heeft, had de medewerkster van de BP geen idee over. ‘Zoals ik net al aangaf, mensen moeten tanken. De prijs doet er negen van de tien keer niet toe. De auto wordt nou eenmaal gebruikt om naar werk te komen, boodschappen te doen en noem maar op’.

Of er een verschil zichtbaar wordt na 30 juni 2023, is nog maar de vraag. Misschien is er verandering te zien als de benzineprijs stijgt met een onmisbaar hoog percentage. Tot die tijd zal iedereen gewoon blijven tanken.

Over de auteur

Leon van der Horst

Mijn naam is Leon Van der Horst en ben freelancejournalist op het gebied van cultuur, muziek en historie. Muziek is voor mij niet alleen een vorm van amusement, het is een middel om de complexe lagen van de samenleving te verkennen, te onderzoeken en bloot te leggen. Buiten freelancejournalist, beweeg ik mij vaker dan soms in de creatieve wereld; ik produceer muziek, schrijf korte verhalen en proza.