Schoolkantine op Academie Tien ongezond en te duur volgens scholieren

Schoolkantine op Academie Tien ongezond en te duur volgens scholieren

Foto: Adobestock

LEIDSCHE RIJN- Ongezonde schoolkantines is al jarenlang een eindeloze discussie. Dat terwijl een middelbare school een voorbeeldfunctie heeft, maar volgens de scholieren op Academie Tien doen ze daar tekort aan. De schoolkantine is ongezond en duur.

Na de verschijning van een nieuwsartikel van NOS zijn veel scholen opnieuw gaan kijken naar hun kantine. Al in 2012 kwam Leidsche Rijn College onder andere op de nieuwssite DUIC over gezonde schoolkantines. Hier werd toen al veel aandacht besteed aan gezond eten. Na het afnemen van een enquête bij scholieren op meerdere scholen in Utrecht-West, blijkt dat de meeste scholieren vinden dat de kantine ongezond is én te duur.

Zo hebben scholieren van het Christelijk Gymnasium Utrecht, het Leidsche Rijn College en Academie Tien de enquête afgenomen. Hieruit is te zien dat de meeste scholieren vinden dat de kantine te weinig gezonde (schijf van vijf) opties aanbieden in de kantine.

Onderzoek op drie middelbare scholen in Utrecht-West.

Het CBS heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd over ernstig overgewicht, te lezen is dat een ongeveer een kwart van de jongeren overgewicht heeft. In april heeft het Nederlands Jeugdinstituut onderzoek gedaan naar overgewicht onder scholieren. Er is aan jongeren gevraagd wat ze van hun eigen lichaam vinden. Hierop antwoordde 35,1% van de scholieren die op de middelbare schol zit, dat ze zichzelf te dik vonden. Dat is meer dan een derde van de scholieren. Het percentage dat op dieet zit is lager, maar een middelbare school zou zeker het goede voorbeeld moeten geven. Hans Snelder, facilitair manager van het Leidsche Rijn college, zegt na het horen van ons onderzoek dat ze als voorbeeld gestopt zijn met het verkopen van energy drankjes. Maar dat deze wel nog te koop zijn in aangrenzende sporthal.

Academie Tien

Academie Tien is een openbare middelbare school in Leidsche Rijn voor mavo, havo en vwo. De school gaat in september naar een nieuw gebouw aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Daarom zitten ze nu in een tijdelijk gebouw in Leeuwensteyn. De school heeft veel leerlingen en bevat veel diversiteit. Ramon Hommersom, docent lichamelijke opvoeding, helpt graag mee met het onderzoek en heeft hem verspreid op Academie Tien. ‘Ik help graag mee met het onderzoek, hierdoor krijg je een eerlijke terugkoppeling van de leerlingen op onze school.’, vertelt Ramon. ‘Ook is er altijd ruimte voor verbetering.’

In het volgende diagram is af te lezen dat het overgrote deel van de scholieren van Academie Tien wel degelijk iets zou willen veranderen in de schoolkantine.

Het merendeel zou wat willen veranderen in de schoolkantine van Academie Tien

Gezond en betaalbaar eten zou te weinig worden aangeboden.

Wanneer wij doorvragen wat de scholieren dan zouden willen veranderen kiest het overgrote deel voor betaalbaarder en gezonder eten. Echter, een klein deel kiest voor geen verandering in de schoolkantine en een minimaal deel voor meer ongezonde snacks.

Floor (15) een scholier van Academie Tien had de antwoorden wel verwacht. ‘Ikzelf ben veel meer bezig met gezond eten en mijn vrienden en vriendinnen ook.’ Wanneer wij vragen hoe dat zou kunnen komen zegt Floor zonder twijfel ‘social media, sowieso.’ Volgens het CBS wil ruim een derde van de Nederlandse bevolking gezonder eten. Alleen is sociale druk en te weinig discipline het vaakst de belemmering voor gezonder eten. Hier zouden middelbare scholen al makkelijk iets aan kunnen doen, alleen om al te beginnen met een gezondere schoolkantine.

Dit onderzoek is tot stand gekomen door middel van een enquête die verspreid is over drie middelbare scholen in Utrecht-West. De steekproef zijn alle leerlingen van het Leidsche Rijn College, Academie Tien en het Christelijk Gymnasium Utrecht. Dit zijn ruim 3500 leerlingen, de enquête heeft 308 respondenten. De enquête is uitgezet op 24/03/2023. Doordat de term gezond vaak subjectief is, heb ik ervoor gekozen om de schijf van vijf te benoemen als gezond. Ik heb Voedingscentrum geraadpleegd om feitelijk te weten wat de schijf van vijf inhoudt en wat het belang is van een gezonde schoolkantine. Link naar antwoorden van de enquête. 

Over de auteur