Hoe veilig is jouw privacy?

Hoe veilig is jouw privacy?

Gemaakt door Loekie Pruijn

Leidsche Rijn – Privacy is een groot en vaag begrip. Mensen weten vaak niet hoe ze er mee om moeten gaan en wanneer ze wel of niet persoonsgegevens kunnen delen. Uit onderzoek van de Westkant Courant blijkt dat ook de bewoners uit Utrecht-West niet veel weten van deze kwestie.

Privacy betekend ook wel het afschermen van jouw persoonlijke informatie. Je wilt niet dat deze gegevens zomaar op straat komen te liggen. Ook bij het downloaden van een app wil je niet dat dit gebeurt. Toch wordt ook daar vaak om persoonsgegevens gevraagd, zoals bijvoorbeeld je leeftijd. Is het wel veilig om zomaar al je gegevens te geven bij het downloaden van een app? Uit onderzoek van de Westkant Courant blijkt dat 30 van de 45 respondenten apps toestemming geven om zijn/haar gegevens te verwerken. Toch blijkt uit een artikel van de APG, Autoriteit persoonsgegevens, uit 2022 dat er een explosieve toename is van het aantal meldingen van datalekken. Bij een datalek komen je persoonsgegevens dus juist wel op straat te liggen.

Als ik een app download…

Hierboven zie je de grafiek met de antwoorden op de vraag ‘Als ik een app download…” De respondenten konden bij deze vraag meerdere antwoorden geven. 30 van de 45 respondenten zeggen dat ze de app na het downloaden meteen toegang geven om hun gegevens te verwerken. 17 respondenten zijn goed geïnformeerd over de verwerking van hun persoonsgegevens.

Erik Wagemans van het bedrijf PrivacyMinds heeft hier elke dag mee te maken. Zijn bedrijf is er om andere bedrijven te helpen om de AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming/privacy rechten, te begrijpen. De AVG wet is er sinds 2017 en is bedoeld om jou persoonlijk meer rechten te geven en bedrijven meer verantwoordelijkheid om u te beschermen tegen dataleks. Toch gaat dit volgens Erik niet altijd goed: “Bedrijven verslapen hun privacybescherming snel, dit door lak aan controle, waardoor jouw gegevens gemakkelijker op straat kunnen komen te liggen.”

Als u een app downloadt, leest u dan de privacyverklaring/voorwaarden?

40 van de 45 respondenten reageren op de vraag “Als u een app downloadt, leest u dan de privacyverklaring/voorwaarden?” met Nee.

Bij het downloaden van een app krijg je te maken met de privacy verklaringen/voorwaarden, dit zijn vaak lange pagina’s met lappen tekst in een erg klein lettertype. 40 van de 45 mensen lezen deze dan ook niet. We kunnen dus concluderen dat we erop vertrouwen dat het allemaal wel snor zit. 32 van de 44 respondenten maakt zich dan ook weinig zorgen over het schenden van hun privacy bij het downloaden van een app. “In basis zijn mensen goed van vertrouwen en vullen ze al hun gegevens gewoon maar in. Maar bedenk als er een onbekende voor je deur zou staan en je om je persoonsgegevens zou vragen, ga je die toch ook niet zomaar geven. Digitaal denken we er niet meer bij na.”

Hoeveel zorgen maakt u zich over het schenden van uw privacy bij het downloaden van een app?

32 van de 44 respondenten maakt zich weinig zorgen. Zijn we dan als mensen zo goed met vertrouwen?

Rechten
Toch zijn er maar weinig mensen, 8 van de 45 respondenten, die weten welke rechten ze hebben bij de verwerking van hun persoonsgegevens bij het downloaden van een app “We zien dat mensen wel steeds bewuster worden van hun privacy. De overheid helpt hier inmiddels mee. We worden steeds vaker gewaarschuwd voor phishingmails en datalekken.” Toch zijn we als ‘gewone’ burgers onwetend en ligt een datalek altijd op de loer. “Je krijgt wel een fietsdiploma op school, maar hoe je veilig in de digitale wereld moet navigeren moet je zelf uitzoeken.”

Weet u welke rechten u heeft bij het downloaden van een app bij de verwerking van uw persoonsgegevens?

8 van de 45 respondenten weten wel wat hun rechten zijn bij de verwerking van hun persoonsgegevens bij het downloaden van een app, de 37 andere respondenten weten dit niet.

Toekomst
Hoe gaat dit verder dan? Internet blijft bestaan dataleks dus ook. “Ik denk wel dat er ontwikkelingen zijn op dit gebied. Dan hoef ik niet meer voor elk account een nieuw wachtwoord te maken, ik heb nu meer dan 200 verschillende wachtwoorden. In de toekomst gaat hier een nieuwe technologie voor komen.” Als laatste geeft Erik mij de tip om voor nu zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden aan te maken. Wachtwoorden die niet mijn naam of geboortedatum bevatten, die zijn te gemakkelijk te raden.

Hieronder meer vragen/antwoorden van de enquête:

Wat mag een appontwikkelaar vragen aan u, bij het downloaden van een app? (Meerdere antwoorden zijn mogelijk)

Hierboven ziet u dat respondenten geloven dat de app ontwikkelaar u veel mag vragen.

 Denkt u bij het downloaden van een app dat u de volgende privacy risico’s loopt? (Meerdere antwoorden mogelijk)

32 respondenten vinden dat apps meer persoonsgegevens gebruiken dan noodzakelijk. 27 respondenten denken dat door een datalek hun persoonsgegevens in handen komen van andere. 7 respondenten geloven dat ze door geen toestemming te geven aan de lange lijsten algemene voorwaarden ze minder grote privacy risico’s lopen. 25 respondenten geloven dat hun persoonsgegevens onvoldoende zijn beveiligd.  

Over de auteur

Loekie Pruijn

Ik ben Loekie Pruijn (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Bussum, maar woon nu in Utrecht. Ik ben heel enthousiast, open en nooit bang om iets te vragen hierdoor past de opleiding Journalistiek erg goed bij mij, naast dat ik een grote passie voor schrijven heb natuurlijk. Ik wil eerst alle aspecten van journalistiek ontdekken voor dat ik kan bepalen welke richting ik later op wil gaan.