Geliefde maar ongezonde kantine bij het CGU

Geliefde maar ongezonde kantine bij het CGU

Foto: Pixabay

Utrecht-West – Al jarenlang worstelen middelbare scholen met het creëren van een gezond voedingspatroon van hun leerlingen. Ook al passen ze hun kantineaanbod aan, dan blijven de supermarkten om de hoek nog steeds een gevaar. Uit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de scholieren uit Utrecht-West haar eigen lunch mee naar school neemt.

Bij de supermarkt om de hoek haal je vier croissantjes voor één euro, een belegde volkoren wrap met groenten daarentegen is al gauw meer dan drie euro. Hierdoor neigen scholieren sneller naar de ongezonde goedkope optie. 66% van de scholieren haalt minder dan een keer in de week iets van de kantine, de voornaamste reden hiervoor is dat het eten bij de schoolkantine te duur is. Daarnaast geeft ook een 1/4e van de leerlingen aan dat ze willen dat de kantine meer gezond eten aanbiedt.

Goedkope kantine bij het Christelijk Gymnasium Utrecht

Een walm van gesmolten kaas komt je tegemoet zodra je de deuren van de schoolkantine van het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) opent. De pauze is net begonnen en een tiental leerlingen staat al in de rij voor de knapperige tosti’s. De kantine van het CGU is geliefd bij de leerlingen, vooral de appelflappen en de kaasbroodjes die slechts €0,50 cent koste

Waar haal je het liefst je lunch?

n vallen goed in de smaak. Het verbaast vierdeklasser Vera van het CGU wel dat uit het onderzoek gebleken is dat de scholieren van het CGU weinig naar de supermarkt gaan: ‘Voor mijn gevoel gaan er best veel mensen naar de supermarkt.’ Uit de data blijkt dat scholieren voornamelijk naar de kantine gaan uit gemak, dit beaamt Vera ook. ‘De prijzen van onze kantine liggen erg laag, dus dan hoef je ook niet per se naar de supermarkt voor betaalbaar eten en gaan de meesten naar de kantine’. In de kantine van het CGU is een snackautomaat waarbij de prijzen rond de euro liggen, daarin worden ook b’tween reepjes verkocht voor slechts €0,30 cent. Ook broodjes zijn erg goedkoop, tosti’s voor €1,20 en panini’s kosten maximaal €2,00.

De data laat zien dat de leerlingen van het CGU over het algemeen tevreden zijn met de kantine, maar als ze iets konden aanpassen dan zouden ze het liever nóg goedkoper zien en ook gezonder.

De kantine is erg budgetvriendelijk, daarnaast spreekt het aanbod de scholieren ook aan en is het dus onnodig om naar de supermarkt te gaan voor lekkere snacks. Maar het kantine aanbod is niet gezond volgens het Voedingscentrum. De populaire kaasbroodjes en appelflappen bevatten veel onnodige vetten en suikers. Het Voedingscentrum streeft naar gezondere schoolkantines, zo geven ze bijvoorbeeld tips aan scholen. Ook over het aanbod van snacks buiten de schoolmuren, wat een invloed heeft op het eetpatroon van scholieren. Projectleider Heleen Schuit: ‘Voor een gezonde toekomst is het belangrijk dat rondom scholen een gezonde leeromgeving wordt gecreëerd. Scholen kunnen dat niet alleen, daarom bieden wij ondersteuning’. 

Kader:

Dit onderzoek is tot stand gekomen door middel van een enquête die verspreid is over drie middelbare scholen in Utrecht-West. De steekproef zijn alle leerlingen van het Leidsche Rijn College, Academie Tien en het Christelijk Gymnasium Utrecht. Dit zijn ruim 3500 leerlingen, de enquête heeft 308 respondenten. De enquête is uitgezet op 24/03/2023. Doordat de term gezond vaak subjectief is heb ik ervoor gekozen om de schijf van vijf te benoemen als gezond. Ik heb Voedingscentrum geraadpleegd om feitelijk te weten wat de schijf van vijf inhoudt en wat het belang is van een gezonde schoolkantine.

Over de auteur

Hadewych Brinkman

Ik ben Hadewych Brinkman en ik ben eerstejaars student aan de School van Journalistiek. Sinds jongs af aan schrijf ik graag verhalen, artikelen, onderzoekjes, etc. Ik ben erg nieuwsgierig en ik vind het leuk om verhalen achterna te gaan, en deze te delen met de wereld.