Hernieuwde bestrating en bomenkap markeren voortgang in herinrichting Kanaalstraat

Hernieuwde bestrating en bomenkap markeren voortgang in herinrichting Kanaalstraat

Lombok- In het stadsproject zal de Kanaalstraat in Utrecht West een opvallende transformatie ondergaan. Het herinrichtingsproces, dat plaatsvindt tussen de J.P. Coenstraat en de Damstraat, gaat van start in mei. De werkzaamheden omvatten de vervanging van het riool en de heraanleg van de straat, met als doel het creëren van een groenere en klimaatbestendige omgeving. Dit grootschalige project wordt uitgevoerd door aannemer Kroeze, die verantwoordelijk is voor de realisatie van deze veranderingen in het hart van de stad.

De Kanaalstraat ondergaat een aanzienlijke transformatie als gevolg van dit grootschalige stadsproject. Er word dan ook hard gewerkt aan de afronding van de bestrating in fase A3 van de Kanaalstraat in Utrecht. Dit betekent goed nieuws voor de bewoners, aangezien het nu weer mogelijk is om vanaf de J.P. Coenstraat over het trottoir naar de hoofdingang van the Anthony te lopen. Als alles volgens plan verloopt, zal vrijdag 10 maart het werkvak in fase A3 weer opengesteld worden.

Naast de bestratingswerkzaamheden zijn er deze week ook gestart met de bomenkap in fasen B en C. Alle bestaande bomen die niet konden blijven staan, zijn verwijderd. ‘Veel van die bomen waren ziek, naast dat ze problemen brachten door te weinig groei ruimte’, zegt Sander Rijksen. Alleen korte stompjes zijn nog terug te vinden van deze zieke bomen in de straat. Bewoonster Marieke uit de Kanaalstraat deelt haar zorgen over deze ontwikkeling: “De bomen staan er al 100 jaar en tuurlijk worden er weer nieuwe bomen geplant, maar dat zijn kleine stammetjes, dat zijn geen robuuste stammen voor de dieren.”

Toekomst van de bomen
Om ervoor te zorgen dat de nieuwe bomen in de toekomst gezond blijven, zijn er maatregelen genomen. Bomen krijgen een groter boomvak, waardoor er voldoende ruimte is voor groei. Daarnaast is er beluchting toegepast in de boomplantvakken, wat ervoor zorgt dat het zuurstofgehalte in de bodem op peil blijft en de wortels van de bomen gezond blijven. Op woensdag 22 en donderdag 23 februari zullen 22 bomen gekapt worden, terwijl vanaf maandag 27 februari tot uiterlijk 1 maart 8 bomen verplaatst zullen worden naar de Timorkade.

De herinrichting van de Kanaalstraat is onderdeel van een grootschalig project dat tot doel heeft de straat groener en klimaatbestendiger te maken. ‘Na afronding van alle werkzaamheden zullen er in totaal 89 bomen langs de Kanaalstraat, Damstraat en Kerkplein staan. Dit zijn zo’n 50 bomen meer dan nu’, zegt Sander. De bomen zullen worden geplaatst in grote plantvakken, waardoor er ruimte ontstaat voor extra groen. Dit draagt bij aan het vasthouden van regenwater en biedt schaduw in de zomer.

Op vrijdag 24 februari zullen tussen het kruispunt bij de J.P. Coenstraat en de Pieter Bothstraat nieuwe bomen worden geplant, terwijl in de lente meer planten zullen worden toegevoegd en geveltuintjes zullen worden ingericht.

Meningen verschillen
Hoewel de herinrichting positieve veranderingen met zich meebrengt, zijn er ook bewoners zoals Marieke die zich zorgen maken over de impact op het verkeer en de leefbaarheid van de straat. De werkzaamheden leidden ertoe dat het verkeer via de JP Coenstraat gaat en via de zijstraatjes. ‘Dat hebben we al aangegeven toen de plannen bekend waren. Dat het eenrichtingsverkeer wordt, hoe gaat iedereen dan rijden? Door die straatjes waar mensen wonen en kinderen spelen. Ze komen dan toch van beide richtingen, dus dat zorgt voor continu overlast.’

Naast de genoemde zorgen zijn er ook positieve geluiden te horen. De beter geïsoleerde huizen en het hotel in de straat geven aan geen hinder te ondervinden van de werkzaamheden. Bovendien is er een werkplek bij het stadsklooster opgezet, waar bewoners terechtkunnen met vragen en eventuele problemen.

Met de voortgang van de herinrichting van de Kanaalstraat blijft de straat een plek van verandering en discussie, waarbij zowel de verbeteringen als de zorgen van de bewoners een rol spelen.

Vond je dit een leuk artikel? Je kunt ons volgen op Instagram @westkantcourant

video door: Jarinke Ringel

Over de auteur

Kyra Johnson

Ik doe graag werk waarbij ik onder de mensen kom. Ik ben sociaal, creatief en ruimdenkend. Dit uit zich onder meer in een passie voor schrijven. Ik ben hoofdredacteur voor de kinderwijkkrant Buurtblinkers in Utrecht West. Daarnaast studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.