Ook Groengroep 507 druk bezig met het groen maken van Lombok

Ook Groengroep 507 druk bezig met het groen maken van Lombok

Foto: Emma Daverveld

LOMBOK – Nederland wil provincie Utrecht groener maken, om dat te doen wil Nederland daarom 600.000 extra bomen, heggen, kleine bosjes en houtsingels planten. Dit gebeurt in een periode van 2020 tot en met 2023. Deze wens kan Utrecht vervullen doormiddel van onder andere het gratis inrichtingsplan, waar je gratis aan kunt deelnemen. Ook groengroep 507, een vrijwilligersgroep in de wijk Lombok, is er druk mee bezig om Utrecht extra groen te maken en het vooral schoon te houden door bijvoorbeeld geveltuinen aan te leggen.

Vrijwilligers van Groengroep 507 zijn druk bezig met het groen en schoon houden van de wijk Lombok in Utrecht West. Mathilde Bos is ook lid van de vrijwillige groep. In haar kapotte werkbroek is ze is druk bezig met de bladeren terug te leggen bij de boomspiegels. Een ongewenste blaasactie heeft al het blad weggeblazen, dat was niet de bedoeling. Maar met haar groene vingers ziet alles er zo weer goed uit. ‘De groep bestaat nu denk ik een jaar of vijf,’ zegt Mathilde terwijl ze de bezem gebruikt om de bladeren terug te vegen, ‘de hoeveelheid van de groep ligt ook aan wie je allemaal meetelt. We hebben een groepsapp met zo’n tachtig mensen, maar er zijn ook nog kleine aparte groepjes die met sommige projecten meewerken. En dan zijn er ook nog mensen die zich er nog bij aan willen sluiten.’ Veel mensen willen dus vrijwillig meewerken om Lombok, Utrecht West, groener en schoner te maken en te behouden.

Veertig boomspiegels

De groep heeft verschillende soorten groen gerelateerde projecten en activiteiten. Een voorbeeld van een project dat gaat over het groen maken en houden van Lombok is het aanleggen van boomspiegels. ‘Dit is het plantvlak waarin een boom staat,’ zegt Mathilde, ‘met de bijdrage uit het Initiatievenfonds van de gemeente zijn er nu ongeveer veertig boomspiegels geplant. Iedere boomspiegel wordt vrijwillig onderhouden door een bewoner. Helaas zijn er al wel een paar planten gesneuveld, er verhuizen namelijk wel mensen en die hebben dan niet door dat die boomspiegels onderhouden moeten worden.’ Een ander voorbeeld is een project dat ging over zelf water opvangen voor de planten. ‘We hebben regentonnen geplaatst waardoor de bewoners zelf water konden opvangen om de planten en bloemen water kunnen geven.’

Het groen houden van Lombok is niet de enige taak die Groengroep 507 vervult, ze zijn namelijk ook druk bezig met het schoonhouden van de wijk. ‘Om de straten in Lombok schoon te houden, zijn er afvalbakken geplaatst die de bewoners zelf beheren. Bewoners ergerden zich aan de hoeveelheid afval dat op de straten lag, er waren geen afvalbakken in de straten omdat de gemeente deze niet plaatst in een woongebied’, zegt Mathilde. De bewoners hebben zelf een sleutel om ervoor te zorgen dat er op tijd een nieuwe afvalzak in kan worden gedaan. ‘Zo kunnen we onze eigen straten schoner houden.’

Gratis inrichtingsplan

Doordat er veel gesteente is in de provincie Utrecht worden er in de periode van 2020 tot 2023 gewerkt aan een gratis inrichtingsplan. Het doel van dit project is het vergroenen van erven in de buitengebieden van Utrecht. Hierbij wordt er gedacht aan het planten van bomen, heggen, kleine bosjes en houtsingels. ‘Je kunt gratis deelnemen aan dit project, er is wel een aantal voorwaarden voor deelname’, zegt medewerker van Orbis Koen van Hout. Orbis is een organisatie die het vergroenen van Nederland versnellen. ‘Een aantal voorwaarden zijn dat de deelnemers dienen te tekenen voor een instandhoudingsplicht van 10 jaar. Er moeten minimaal 200 stuks bosplantsoen kunnen worden aangeplant, dat is ongeveer 50 meter heg of 250 m²houtsingel. Daarnaast dient de aanplant te gebeuren in het najaar van 2023’, zegt Koen. Om het plan extra te promoten zullen verschillende publieksacties moeten worden georganiseerd. Zo zijn er al plannen voor een jaarlijkse natuurwerkdag en een Utrechtse Boomplantdag. Daarnaast is er een digitaal platform waarop bewoners informatie kunnen vinden over het planten van bomen in hun eigen leefomgeving. ‘Er zijn al erg veel aanmeldingen binnengekomen. De verwachting is dat deelname aan het project niet meer mogelijk is omdat het budget al is vergeven.’

Utrecht west heeft niet genoeg erfruimte voor minimaal 200 stuks bosplantsoen. Dit project is alleen bedoeld voor op het erf- en bouwvlak, er is een ander project voor kleine landschapselementen.  Volgens provincie Utrecht is het belangrijk dat kleine landschapselementen worden behouden hersteld, beschermd en aangelegd. Ze zijn namelijk van grote waarde voor de kwaliteit van onze leefomgeving. De landschapselementen maken de regio aantrekkelijk om te wonen, te ontspannen en te recreëren. Door deze landschapselementen kunnen planten en dieren zich verplaatsen van het ene naar het andere gebied, dit is belangrijk voor de biodiversiteit.

Bloembollen doneren

Het is goed dat de provincie meer bomen wil planten maar de groep maakt zich vooral druk over de bomen op de Kanaalstraat. ‘Het is ontzettend fijn dat het een steeds grotere groep wordt, er zijn steeds meer mensen die een vrijwillige actie willen doen om het schoon en groen te houden. We krijgen ook wel eens mensen die die bijvoorbeeld bloembollen doneren zodat wij die weer kunnen planten in bijvoorbeeld de boomspiegels’, zegt Mathilde. ‘Het blijkt niet mee te vallen om plekken te vinden om extra bomen te planten. Ze doen niet echt hun best want er worden alleen nog maar bomen weggehaald hier in Lombok’, zegt Mathilde terwijl ze nog druk bezig is met het fatsoeneren van de boomspiegels.

Bekijk hier de video van Caitlin de Lang:

Over de auteur

Emma Daverveld

Mijn naam is Emma (2004) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Ik kom uit Brabant maar ik woon nu op mezelf in Zeist. Deze studie past goed bij mij omdat ik ontzettend nieuwsgierig ben en ik sta open voor nieuwe dingen, ik vind het dus ook erg leuk om hier over te schrijven. Ik weet nog niet precies welke richting ik op wil maar deze studie is al een goed begin!