Het Lombok Archief: Ontdek Lombok

Het Lombok Archief: Ontdek Lombok

Foto: Maria Belkadi

De multiculturele wijk Lombok heeft een rijke geschiedenis en draagt vele verhalen met zich mee. Peter Hagenaar (62) huurt de zolderruimte bij buurthuis Rosa wat nu de schatkist is van Lombok, hier kun je de geschiedenis vinden en proeven.

Vanaf eind jaren 70 is Peter al bezig met het verzamelen van geschiedenis materie die te maken heeft met de wijk Lombok. Wat er wordt verzameld varieert enorm, zo zijn het oude artikelen van kranten, foto’s, ansichtkaarten en zelfs audio items die te maken hebben met de migratiegeschiedenis binnen de multiculturele wijk.

“Het is een sociale wijk, heel veel mensen kennen elkaar en het heeft een gemeenschappelijke geschiedenis” vertelt Peter die al jaren in de wijk woont. Dit is dan ook een van de thema’s waarom Lombok hem zo interesseert. Daarnaast verschilt het imago best snel binnen de wijk.  Hoewel de wijk nu best populair is was dat niet altijd het geval. Peter geeft aan dat mensen vroeger zelfs ontkende dat ze in de wijk woonde.

Het idee voor het archief had collectioneur Peter al een lange tijd, maar de gewenste ruimte binnen buurthuis Rosa was steeds niet beschikbaar. Nu het eindelijk gebruikt kan worden door Peter wil hij zijn project graag doorzetten en vergroten door samen te werken met andere partijen die de geschiedenis van Lombok kunnen uitbreiden. Voor dit grote project krijgt Peter steeds meer aandacht.

Over de auteur

Maria Belkadi

Mijn naam is Maria en ik ben een 20-jarige journalist in opleiding, hiervoor heb ik mbo-marketing en communicatie afgerond, maar journalistiek is mijn passie. Ik wil de verhalen kunnen vertellen van andere en gebeurtenissen in beeld brengen. Als kind wilde ik altijd dingen weten en later door de jaren heen is dit nooit afgenomen. Ik ben altijd nieuwsgierig en durf vragen te stellen om op antwoorden te komen. Ik zal nooit uitgeput raken van de grote wereld die zich omringt met verhalen, verhalen die ik wil vertellen.