Het beschermen van Utrechtse iepen: inenten als wapen tegen iepziekte in Utrecht West

Het beschermen van Utrechtse iepen: inenten als wapen tegen iepziekte in Utrecht West

Foto: Sem Gelissen

Lombok – In Utrecht West zijn deze week de inentingswerkzaamheden voor iepen begonnen. De gemeente is gestart met het inenten van de bomen om te voorkomen dat de iepziekte zich verspreidt en de bomen aantast. Langs de Nijverheidsweg, Uraniumweg, Kanaalstraat en Graadt van Roggenweg zijn deze prachtige bomen te bewonderen.

In februari is het nog winter, maar toch begint er langzaam maar zeker iets te veranderen. De dagen worden langer en de zon begint af en toe al wat meer te schijnen. In de lucht hangt een frisse, koude bries en af en toe valt er nog wat sneeuw. Toch zijn er ook al tekenen van nieuw leven te zien, zoals bij de iepen die langzaam beginnen uit te lopen. De takken van de iepen zijn nog kaal, maar er verschijnen al kleine knopjes die beloven dat de lente niet ver meer weg is. Het is een tijd van hoop en verwachting, waarin de belofte van nieuw leven en groei in de lucht hangt.

De iepziekte is een agressieve en besmettelijke schimmelziekte die wordt verspreid door insecten zoals de iepenspintkever. Deze kevertjes komen af op de geurstoffen van niet helemaal gezonde iepen om onder de bast van de stam en dikke takken hun eitjes te leggen. De ziekte tast de sapstroom van de boom aan. De iep reageert hierop door de besmette houtvaten af te sluiten, dit kan leiden tot het afsterven van de boom. Wanneer de eitjes van de iepenspintkever uitkomen en de jonge kevers die uitvliegen besmet zijn met de iepziekte kunnen zij andere iepen infecteren. De iepziekte verspreidt zich ook via wortelcontact tussen twee bomen. Het inenten van de iepen is daarom van groot belang om de bomen te beschermen. De inentingswerkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf dat gebruik maakt van een biologisch bestrijdingsmiddel. Het middel wordt in de bast van de boom gespoten en zorgt ervoor dat de iepziekte niet kan toeslaan. De werkzaamheden vinden voornamelijk plaats in parken en langs de straten van Utrecht West. Bewoners worden geïnformeerd over de werkzaamheden en de mogelijke overlast die kan ontstaan. De werkzaamheden worden namelijk uitgevoerd met behulp van een hoogwerker en kunnen daardoor tijdelijk voor verkeershinder zorgen.

Het inenten van de iepen in Utrecht West is onderdeel van een groter plan van de gemeente om de bomen in de stad te beschermen en te behouden. De gemeente investeert in groenonderhoud en het aanplanten van nieuwe bomen om de stad groen en leefbaar te houden. “Het is belangrijk dat we als gemeente investeren in het behoud van de bomen in onze stad. Het inenten van de iepen is daarbij een cruciale stap om de bomen te beschermen tegen de iepziekte en zo het groen in onze stad te behouden.” Zegt Gemeenteraadslid Anne Sasbrink (PvdD). Bewoners worden opgeroepen om bij te dragen aan de bescherming van de bomen in de stad door melding te maken van verdachte ziektes of aantastingen van bomen. Zo kan er snel actie worden ondernomen om verdere verspreiding van ziektes te voorkomen. “Als bewoners hebben we ook een verantwoordelijkheid om mee te helpen aan het behoud van de bomen in onze buurt. Het melden van verdachte ziektes of aantastingen kan bijdragen aan het tijdig ingrijpen en voorkomen van verdere verspreiding van ziektes.” Aldus Gemeenteraadslid Marijn de Pagter (VVD).

Tekst: Sem Gelissen

Over de auteur

Sem Gelissen

Mijn naam is Sem Gelissen. Ik ben geboren en getogen in het prachtige Limburg, maar momenteel woonachtig in Utrecht. Ik ben zeer breed geïnteresseerd, en daarom kunnen jullie een hoop verschillende onderwerpen van mij verwachten. Ik hoop dat mensen kennis opdoen door middel van mijn producties.