UTRECHT: NIEUWE MOTIE VUURWERKOVERGANG VERWORPEN 

UTRECHT: NIEUWE MOTIE VUURWERKOVERGANG VERWORPEN 

Op 13 oktober  kwam de gemeenteraad van Utrecht bijeen om te vergaderen over  het vuurwerkgebruik tijdens Oud & Nieuw. Doel: de APV (algemene plaatselijke vordering) te wijzigen. En daarmee het afsteken van vuurwerk te limiteren voor burgers en alleen nog mogelijk te maken voor particulieren en georganiseerde vuurwerkshows. Het initiatief kwam van fractievoorzitter Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren.

Doel van het initiatief

Met dit initiatief hoopt de PvdD  vuurwerkoverlast tegen te gaan. De overlast kan zich uitten in milieuvervuiling, vandalisme (vernieling aan openbare orde), de vele ongelukken die het elk jaar met zich meebrengt en de spanning voor dier en mens. Zo is er ook een nieuw meldpunt geopend door de PvdD  waar vuurwerkoverlast kan worden gemeld. . Met als doel bij te houden in welke wijken de  overlast de overhand neemt, en waar er dus meer controle en maatregelen genomen moeten worden.

Georganiseerde vuurwerkshows

Als compensatie voor het verbod zouden er vuurwerkshows gerealiseerd kunnen worden door de gemeente zodat de jaarwisseling toch nog feestelijk kan verlopen. Deze kunnen bijvoorbeeld vergoed worden door het Evenementen fonds.

Elk jaar komen er meer voorstanders bij voor het verbod op consumentenvuurwerk, zo kwam er een driekwart meerderheid als uitslag uit een enquête in Utrecht naar voren voor een geheel vuurwerk -verbod voor consumenten. Mits er wel vuurwerkshows georganiseerd worden.

Algemene plaatselijke vordering

Gemeenten kunnen zelf beslissen over een plaatselijk APV omtrent vuurwerkgebruik. Er is op dit moment nog geen landelijk verbod op vuurwerk. Het verbod op vuurwerk is in de grotere steden zoals Amsterdam en Rotterdam al wel van toepassing.

Het verbod gaat dit jaar nog niet in werking

Het initiatief kan dit jaar nog niet van werking gaan en wordt verworpen. In Utrecht zijn er wel al vuurwerk vrije zones aangewezen door de gemeente. De PvdD hoopt dat deze zones zullen worden uitgebreid en er uiteindelijk een algeheel verbod op vuurwerk gaat komen voor consumenten vanaf 2023.

“Een vuurwerkverbod in Utrecht zit er dit jaar spijtig genoeg nog niet in, we streven er naar dat het volgend jaar wel ingaat, er worden dan uiteraard feestelijke alternatieven georganiseerd”

Bron: Maarten van Heuven, fractievoorzitter Partij voor de dieren/raadslid (Utrecht)

Hoe zit het in Utrecht-West

De wijk Utrecht-West bestaande uit de buurten Lombok, Nieuw Engeland, Oog en Al en Schepenbuurt heeft ook vuurwerk vrije zones. Zo zijn de parken Oog en Al, Majella park en Molenpark vuurwerk vrij zones in Utrecht-West. De vuurwerk vrije zones zijn vooral bij groenplekken en plekken waar dieren zich bevinden, denk daarbij aan dierenweides. Voor de rest zijn er veel plekken waar je wel legaal vuurwerk mag afsteken, mits dat tussen 31 december 18.00 en 1 januari 2.00 is.

Over de auteur