LEIDSCHE RIJN – Sinds 2013 vieren we op achttien mei Fascination of Plants Day, of terwijl Wereld Plantendag. Al tien jaar lang heeft deze dag het doel zoveel mogelijk mensen te laten stil staan bij het belang van planten. Mylain van Schaik, pabo-studente, medewerkster van de Intratuin in Leidsche Rijn geeft antwoord over het belang en de verbindende factor van planten. En zal haar kennis blijven overdragen.
Tekst: Sil Kwaspen
Planten die geven een hele fijne groene en gezonde omgeving af, verder weet ik uit ervaring dat een groene omgeving je automatisch ook gelukkiger maakt. Op het moment dat je in een ruimte zit vol met kamerplanten die er allemaal groen en gezond uit zien, dan kun je daar gewoon heel erg blij van worden. Zeker als plantenliefhebber. Als mensen een passie delen voor kamerplanten dan is dat heel erg leuk om over te praten. De verschillende planten die mensen thuis hebben zorgt ook voor veel gesprekstof.
Op mijn vijftiende was ik op zoek naar een bijbaantje en ik woonde vlak bij de Intratuin. Ik had echt totaal geen verstand van planten maar van werk als vakkenvuller of caissière had ik het idee dat het super leuk zou kunnen zijn. Ik wilde namelijk niet perse een bijbaantje die iedereen had, bij de supermarkt bijvoorbeeld. Een nicht van mij had er ook gewerkt en zij had er een hele positieve ervaring opgedaan, dus dat was voor mij op dat moment een logische eerste keuze.
Hoe groener hoe meer sfeer. Je woonkamer vol met planten staat er toch gezellig bij, het is iets levendigs wat je in huis hebt. Op het moment dat je zorg kan bijdragen en de plant gaat mooi groeien, dan geeft dat ook voldoening. Naast het feit dat het gezellig staat is het jouw projectje waar je mee bezig bent en trots op mag zijn. Ik wil het niet perse je kindje noemen want dat vind ik wel heel ver gaan, maar je snapt wat ik bedoel.
Zo ben ik uiteindelijk begonnen als caissière bij de Intratuin, later stroomde ik door naar de afdeling kamerplanten. Op deze afdeling was er wel enige vorm van kennis vereist maar dat leerde ik eigenlijk door te praten met collega’s en soms moet je nou eenmaal wat dingen opzoeken. Op een gegeven moment is die interesse voor kamerplanten bij mij ontstaan en ben ik ook boeken gaan lezen hierover. Zodoende heb ik een beetje van mijn werk mijn passie gemaakt want nu ben ik een ongelofelijke fan van kamerplanten. Terwijl ik aan het begin dacht: ‘Ik heb geen groene vingers.’
Op dit moment ben ik aan het afstuderen aan de pabo en voor mijn bachelor onderwijswetenschappen, dat betekent dat ik na de zomervakantie voor de klas zal staan. Het zou mij in ieder geval heel leuk lijken om mijn huidige plantenkennis al een beetje bij kinderen over te brengen. Ik zal een paar groene kamerplanten in mijn klas willen hebben waar ik zelf de zorg voor draag maar dat ik de kinderen bijvoorbeeld leer hoeveel water iedere plant nodig heeft. En op die manier mijn passie en kennis overbrengen aan andere.
Je staat dan aan het begin van je kennis over kamerplanten. Dat merk ik ook heel vaak in de winkel, mensen die net beginnen met het houden van kamerplanten die hebben echt geen idee wat ze moeten doen. Zij vinden het ook lastig om daaraan te beginnen en dan hoor ik vaak: ‘Oh ik heb totaal geen groene vingers.’ Nou ja, zo stond ik er in het begin ook in. Maar wanneer jij je verdiept en het gaat proberen, dan merk je ook dat je van die planten gaat houden en je meer kan dan je eigenlijk had verwacht. Je moet er een keer mee beginnen, begin dan met een makkelijke plant en naderhand zul je met merken dat je er meerdere durft te verzorgen.
Hierbij denk ik dat ervaring sowieso altijd wel handig is want je kan natuurlijk heel veel lezen. Maar op het moment dat je zelf de zorg krijgt over één of meerdere kamerplanten. Dan zie je natuurlijk wat het met zo’n plant doet op het moment dat je ‘m een keer vergeet water te geven of dat ie in het donker of juist in te veel licht staat. Zelf kamerplanten houden dat is natuurlijk de grootste leerschool ooit. Maar dat neemt niet weg dat internet of een boek goede hulp kan bieden wanneer het mis gaat.
Ik denk dat je jezelf ervaringsdeskundige mag noemen op het moment dat je naast het rekening houden met licht en water, want dat is de grootste basis vaak als je die twee dingen al weet van een kamerplant dan ben je al een heel eind, ook rekening houdt met andere voorkeuren. Maar er zijn ook kamerplanten bij die naast genoeg water en voldoende licht ook specifieke voorkeuren hebben. Bijvoorbeeld af en toe even besproeit te worden, sommige moeten zo nu en dan een keer gesnoeid worden. Soms gebeurt er iets bij een plant en dan moet je er zelf achter komen wat er aan de hand is. Denk aan een te hoge luchtvochtigheid, de plant staat te dicht bij de verwarming of een virus van buitenaf. Wanneer jij je verder aan het verdiepen bent, dan alleen water en licht, in een plant. Dan ben je al redelijk ervaringsdeskundige aan het worden.