83-jarige Olga neemt Tai-Chi ervaring mee naar Buurthuis Rosa

83-jarige Olga neemt Tai-Chi ervaring mee naar Buurthuis Rosa

Foto & Tekst: Maria Belkadi

LOMBOK – De 83-jarige Olga Feenstra geeft Tai-Chi les in Lombok bij buurthuis Rosa aan trouwe deelnemers die al jaren haar lessen volgen vanuit verschillende locaties. Vanaf nu is Olga ook in Buurthuis Rosa aanwezig.

In een ruime zaal, omringd door witte muren, bevindt zich een grote spiegel. Een enthousiaste groep deelnemers staat te trappelen om te beginnen. De enthousiastelingen kijken dan ook om zich heen voor een goede locatie waar ze niet te dicht op elkaar zullen staan. De leeftijden verschillen en zowel mannen als vrouwen volgen de les van Olga Feenstra. De kleine dame met een wit kort kapsel en stralende zelfvertrouwen weet dan ook direct te beginnen met de les waardoor iedereen vervolgens in een cirkel staat en de Chinese Tai-Chi bewegingen beoefent op Olga’s orde. Olga is 83 en heeft jaren ervaring opgebouwd binnen de Tai-Chi die zij zelf tot de dag van vandaag dagelijks uitvoert.

Les van Olga
Olga houdt alle deelnemers goed in de gaten gedurende de les, waar ze hun lichamelijke bewegingen aan de hand van Olga’s instructies en voorbeelden nadoen. Ze vertelt heel eerlijk aan de deelnemers wanneer de houdingen anders moeten en vergelijkt verschillende houdingen met natuurelementen. Zo vormen ze hun lichamen beeldend als een boom of de maan. Haar manier van lesgeven doet ze op een nette toon, zodat ze niemand beledigt maar wel wil zorgen dat de houding of positie aangepast wordt.

Liefde voor de Chinese cultuur
De 83-jarige Feenstra is begonnen met haar passie voor Tai-Chi nadat ze eerder andere ervaringen heeft opgedaan. Olga heeft al vóór Tai-Chi een connectie gehad met de Chinese cultuur. Zo begon ze met de Chinese massage: ‘Ik wilde fysiotherapie studeren, maar de opleiding was vol. Toen kwam de mogelijkheid van de Chinese massage, en daarvoor had ik al schoonheidsspecialiste afgerond.’ Ze stopte daar echter niet, want Olga heeft ook nog de Chinese geneeskunde bestudeerd en acupunctuur. Desondanks richt ze zich nu voornamelijk op Tai-Chi, wat haar nog steeds levensenergie geeft. ‘Ik ben niet goed in ondernemerschap, dus ik wil alleen maar Tai-Chi doen.’ Olga ziet Tai-Chi als een manier om bepaalde problemen te ontwijken. ‘Het wordt een soort levenshouding’, vertelt Olga terwijl ze zich bevindt in het hok naast de grote zaal waar de Tai-Chi-les werd gegeven.

Dankbare deelnemers
Een van de deelnemers, Astrid Bos, vertelt wat Tai-Chi voor haar betekent dankzij de lessen van Olga. ‘In 2017 had ik een burn-out. Ik zat zo vast en kon bijna niet meer praten. Toen zag ik een advertentie over Tai-Chi en dacht ik: ‘Ik ga maar eens kijken’, vertelt Astrid terwijl ze voor zich uitstaart bij de herinnering. ‘Na drie maanden begon ik weer te praten en kon ik zelfs weer zingen in een band’, zegt ze met een lach. ‘Tien lessen van Olga en het voelde alsof ik weer terugkwam in mijn lichaam en mijn aandacht van binnen naar buiten ging.’ Astrid beschrijft Olga dan ook als een ‘leermeester die op een niet zweverige en positieve manier lesgeeft, met een knipoog.’ Olga heeft mensen geholpen met haar Tai-Chi-lessen en ze is ook niet van plan te stoppen, want Tai-Chi is nu eenmaal haar passie. Op YouTube is Feenstra ook aanwezig, waar ze filmpjes plaatst met haar Tai-Chi-bewegingen die iedereen vanuit huis kan volgen onder de naam ‘Tai-Chi met Olga Feenstra’.

 

.

Over de auteur

Maria Belkadi

Mijn naam is Maria en ik ben een 20-jarige journalist in opleiding, hiervoor heb ik mbo-marketing en communicatie afgerond, maar journalistiek is mijn passie. Ik wil de verhalen kunnen vertellen van andere en gebeurtenissen in beeld brengen. Als kind wilde ik altijd dingen weten en later door de jaren heen is dit nooit afgenomen. Ik ben altijd nieuwsgierig en durf vragen te stellen om op antwoorden te komen. Ik zal nooit uitgeput raken van de grote wereld die zich omringt met verhalen, verhalen die ik wil vertellen.