Gemeente kapt bomen in Utrecht-West vanwege iepziekte, maar behoudt groen in de buurt

Gemeente kapt bomen in Utrecht-West vanwege iepziekte, maar behoudt groen in de buurt

Iepen aan de Cremerstraat

Oog in Al – Een groene buurt. Daar worden bewoners blij van. Helaas wordt er steeds meer groen weggehaald. De gemeente Utrecht-West is actief, als het gaat om bomenkap. Maar hiervoor is een goede reden. Een aantal bomen heeft de besmettelijke iepziekte in de buurten Nieuw Engeland en Lombok-West.

 

De gemeente Utrecht-West komt snel in actie: drie iepen worden er weggehaald. Dit gebeurt in de Kanaalstraat, het Hommelbos en de Cremerstraat. Maar hoe weet de gemeente of een iep de ziekte heeft? Chen Van der Berg, werkzaam bij de gemeente Utrecht, heeft veel interesse in de natuur en legt uit. ‘De takken en bladeren van een besmette boom krijgen niet voldoende voedsel en vocht meer. De ziekte begin je te zien aan de slaphangende bladeren aan het uiteinde van de tak. Daarna kleurt het blad geel tot bruin tot uiteindelijk de bladeren uitvallen.’ De gemeente houdt de buurt goed in de gaten en weet zo al snel welke boom ziek is en weggehaald moet worden. Het is maar goed ook, dat de gemeente de iepziekte serieus aanpakt, want de ziekte is een zeer besmettelijke en dodelijke schimmelinfectie. ‘Als een iep eenmaal besmet is dan moeten we de boom weghalen zodat de ziekte zich niet kan verspreiden.’ Je kan je wel voorstellen dat het hartstikke zonde is als er een aantal bomen weggehaald moet worden, puur omdat de ziekte zo snel overspringt naar een volgende boom. Ik vroeg mij af hoe de gemeente zorgt dat de rest van de bomen in een straat, park of bos wel levend blijven. Van der Berg vertelt dat er een beschermde prik wordt gegeven aan de meeste gezonde iepen. Dit doen ze elk jaar. Hierdoor hopen ze zo min mogelijk iepen te hoeven kappen.

 

Als de boom eenmaal is omgezaagd blijft er een kale plek over. De gemeente wil in het geval van Utrecht-West de buurt net zo groen houden. ‘Eerst halen we de oude boom weg. Dan kunnen we op de opengevallen plek een nieuwe boom planten.’ Toch blijft de plek wel een tijdje kaal. ‘We planten een boom alleen in het plantseizoen, tussen november en maart. In de meeste gevallen kan het dus een paar maanden duren voordat de nieuw boom staat’, aldus Van der Berg. De gemeente bedoelt het goed en de buurt heeft volgens Chen dan ook meestal geen last van de kap. ‘Zolang wij als gemeente de veiligheid hanteren van de buurtbewoners is er niks aan de hand en kunnen wij onze gang gaan’.

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.