In de buitenlucht dineren bij Stadstuin Kanaalweg op Wereldarmoededag

In de buitenlucht dineren bij Stadstuin Kanaalweg op Wereldarmoededag

De Stadstuin aan de kanaalweg, foto: Dionne Rutte

Tekst: Dionne Rutte

 

Oog in Al – Utrecht viert dit jaar zijn 900ste verjaardag. Op maandag 17 oktober, Wereldarmoededag, zitten Utrechters als één grote familie met elkaar aan tafel. Tijdens het Grote Utrecht Stadsdiner kun je op diverse plekken samen eten. Want samen eten verbindt! De Stadstuin aan de Kanaalweg is een van deze locaties.

 

Voor het hek van de Stadstuin staat een whiteboard met de tekst ‘Open! Stadstuin Kanaalweg. Welkom.’ Waar het drukke leven buiten de stadstuin nog in volle gang is, is het eenmaal de stadstuin binnengewandeld een oase van groen. De tuin straalt rust uit. Overal bloeien bloemen, groeien groentes en kruiden, terwijl de herfstzon de tuin verlicht. In het midden van de tuin staat een picknicktafel, met daarnaast een hele hoop gieters aan een stok geregen.

 

Mechelien van Rutten is coördinator van de stadstuin en daarnaast educatief medewerker. ‘Dat houdt in dat ik lesgeef aan het basisonderwijs die zich inschrijft voor een tuinproject, dat kan bijvoorbeeld een schooltuin zijn, waar klassen hun eigen groente op verbouwen,’ vertelt ze zittend aan de picknicktafel, ‘ik geef ook lessen over cultuur en duurzaamheid. Volwassen kunnen een cursus biologisch tuinieren volgen.’

 

Gieters in de stadstuin. Foto: Dionne Rutte

 

Het Grote Utrecht Stadsdiner
Mechelien verteld dat ze graag mee wilde doen aan het stadsdiner, toen ze hoorde dat hun stichting Utrecht Natuurlijk werd benaderd. ‘Ik heb heel spontaan meteen ‘Ja!’ geroepen, omdat ik vind dat zo’n mooie wijktuin het verdient om als platform te mogen figureren voor zo’n leuk stedelijk evenement’, zegt Mechelien met een grote glimlach. Een grote reden voor haar enthousiaste reactie is dat het voor veel mensen, ook voor kinderen, helemaal niet zo van zelfsprekend is om buiten te eten. ‘Dat je nu dezelfde prei ziet groeien in de tuin als in je eten zit, is toch bijzonder.’ Door de schooltuintjes ziet Mechelien dat kinderen opleven van het werken in de natuur. ‘Soms krijg je kinderen hier die als het ware zo uit hun flat zijn getrokken en zij bloeien in de stadstuin helemaal op.’

 

Het stadsdiner is aankomende maandag 17 oktober. De mensen nemen dan plaats in de Stadstuin aan de kanaalweg voor een heerlijk diner in de natuur. Er wordt een pakket geleverd waar alle ingrediënten inzitten die nodig zijn voor een soep. Chefkok Leon Mazaraic heeft de fluweelzachte Utrechtse tuinderssoep samengesteld. De ingrediënten zijn geteeld en geoogst bij de Moestuin Maarschalkerweerd. Wie niet bij het diner op locatie kan zijn, kan een dinerpakket bestellen, om toch nog thuis zelf de soep te kunnen maken. De privé kok van de stadstuin aan de kanaalweg maakt aankomende maandagavond samen met Mechelien de Utrechtse Tuinderssoep. Zij zijn van plan om zelf nog wat ingrediënten uit hun eigen tuin te halen. ‘Wij zullen er best een beetje maggiplant bij doen, of een beetje peterselie,’ denkt ze hardop, ‘verder laten we ons verrassen.’ Om zes uur ’s avonds staat de soep klaar en hoopt Mechelien dat het kampvuur lekker brand en de mensen het fijn hebben.

 

Stadstuin belangrijk voor mens en aarde
Volgens Mechelien is de tuin heel belangrijk voor de stad. Ze houdt zich graag bezig met verduurzaming en ligt toe, ‘dit een plek waar niet gebouwd is, er is puur ruimte voor natuur en groen, en dat is heel belangrijk voor de CO2 compensatie in de stad.’ In de stad zijn vaak problemen omtrent waterafvoer en wateroverlast, in de tuin zakt het water rustig de grond in. Daarnaast vindt Mechelien het fijn dat de meeste mensen die naar school gaan of werken in de stad, even kunnen onthaasten in de tuin. In de tuin is daar de rust voor. ‘Het is hier een hele fijne plek om te zijn, en dat wil ik met zoveel mogelijk mensen delen, want dat dit hier zit weet niet iedereen’, vertelt Mechelien.

 

Mogelijkheid dinerpakket ophalen
Josien Kuiper is vrijwilliger in de stadstuin. De bloemen die ze heeft geplukt heeft ze nog in haar hand, terwijl ze vertelt, ‘ik ben hier begonnen tijdens coronatijd, ik zat zoveel binnen, ik moest gewoon naar buiten.’ Josien begon als vrijwilliger in het voedselbos van de Stadstuin, naarmate daar steeds meer vrijwilliger meehielpen is ze overgestapt naar een ander deel van de tuin. Ze heeft haar tuinhandschoenen in de achterzak van haar spijkerbroek, waaronder ze lange regenlaarzen draagt. ´Ik kom hier elke woensdag middag, ‘s ochtends wordt alles geoogst, ‘s middags ben ik bezig met zaaien en allerlei andere klusjes’, vertelt Josien. Op maandag heeft ze helaas geen tijd om naar het stadsdiner te komen, daarom is de mogelijkheid van het ophalen van een dinerpakket voor haar ideaal. ‘Ik nodig denk ik wat buren of vrienden uit en dan kunnen we alsnog samen de Utrechtse tuinderssoep gaan proeven.’

 

Buiten de stadstuin wandelt een voorbijganger langs, samen met zijn hond. Henk van Ark bekijkt de poster van het stadsdiner die aan het hek van de stadstuin hangt. ‘Is dit aankomende maandag? Oh ja, ik zie het al, dat lijkt mij leuk’, zegt hij luid waarna hij nog even blijft staan om de poster nauwkeuriger te bekijken. De stadstuin is twee dagen in de week open, op woensdag en zondag. Aankomende maandag is het dan tijd voor het stadsdiner, waar Mechelien met veel enthousiasme naar uit kijkt. ´Nu nog hopen dat het droog blijft, als het toch regent hebben we wel een afdakje. Gelukkig is de weersvoorspelling nu nog positief´, sluit Mechelien af.

 


Poster van het Grote Utrecht Stadsdiner die word bekeken door voorbijgangers. Foto: Dionne Rutte

 

Eindredactie: Loekie Pruijn

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.