Woerden

Select Page

Burgemeester Molkenboer melkt koe Trien voor de lokale scouting

Burgemeester Molkenboer melkt koe Trien voor de lokale scouting

Al maanden bereidt Woerden zich voor op het evenement van het jaar, de Koeiemart. Vandaag vinden er door heel de stad allerlei activiteiten plaats, van het keuren van koeien op het kerkplein tot de kermis op het execitieveld. Een van de hoogtepunten op deze zonovergoten dag is het melken van een koe voor het goede doel. De burgemeester melkt met behulp van een kleine machine een van de oudste koeien op de Koeiemart. Bezoekers doen tegen betaling een gok over het aantal liters dat er gemolken wordt. De opbrengst gaat naar de lokale scoutinggroep. 

Het kerkplein in Woerden stroomt al vroeg vol met mensen. Iedereen uit Woerden en omstreken lijkt te zijn uitgetrokken naar de koeiemart. Onder een koepel van licht doorlatende platen staan tientallen koeien op een bodem van hooi te wachten tot een van hen door de keurmeester wordt uitgeroepen tot Woerdens mooiste. 

Omheind met hekken is er een open plek gecreërd waar een koe genaamd Trien staat. Het aanwezige publiek krijgt in ruil voor een donatie een klein wit papiertje. Op dit papiertje wordt opgeschreven hoeveel liter melk ze denken dat er uit de uiers van Trien zal komen. Nadat alle briefjes verzameld zijn begint het melken van de koe. De burgemeester staat te midden van de grote opening en zet de melkmachine op de uiers van Trien. Burgemeester Victor Molkenboer vertelt wat de Koeiemart voor hem betekent. ‘De Koeiemart is het DNA van Woerden. Veel mensen nemen ook speciaal vrij om er vandaag bij te kunnen zijn. Het is het hoogtepunt van het jaar, waar mensen echt naar toe leven. Als burgemeester ben ik ontzettend trots dat we dit elke keer zo neerzetten.’ De geschiedenis van zuivel in Woerden loopt terug tot 1885 toen de kaasmarkt in Woerden werd opgericht. ‘Woerden is het agrarisch hart van Nederland, al jarenlang komen boeren en handelaren naar Woerden toe om hier hun producten te verkopen.’ 

De melk wordt opgevangen in een glazen melkemmer. Niet veel later wordt er bekendgemaakt dat er 7,2 liter melk is opgehaald. Er zijn twee winnaars, Sophie en Tibbe. Ieder winnen ze een kaaspakket met allerlei lokale kazen. Het geld dat is opgebracht gaat naar de lokale scouting. 

Omdat burgemeester Molkenboer in februari met pensioen gaat, is dit zijn laatste Koeiemart als burgemeester van Woerden. ‘Het is een prachtige afsluiter van mijn rol als Burgemeester van Woerden. Ook ben ik benoemd tot ereburger van de boerenstand, dus dat maakt het extra bijzonder.’ zo vertelt burgemeester Molkenboer terwijl hij wijst naar de rode boerendas om zijn hals met een geel klompje als dasring met daarop de woorden ‘ereburger’. Vanwege zijn inzet voor de agrarische sector rondom Woerden is hij door agrariër en voorzitter van de ACW-Koeiemartcommissie Dick Laan verheven in de orde van de Boerenstand. 

Tijdens de prijsuitreiking lijken de winnaars even zoek, maar al snel worden ze gevonden en worden de kaasplanken uitgereikt. Normaal gesproken geeft een koe vijftien tot twintig liter melk per dag, maar doordat Trien met elf jaar al een oudere koe is, geeft ze veel minder melk. ‘Trien is al een oudje en staat normaal gesproken lekker in de wei. Trien is een echte knuffelkoe. Ze is enorm kalm en is niet zo onder de indruk van alle rondrennende kinderen. Ik denk dat er vandaag meer dan honderd kinderen op de rug van Trien hebben gezeten.’ Vertelt boer Dick Laan, de eigenaar van koe Trien. 

 

Verslaggever Eline Waerts gaat in gesprek met de aanwezige boeren:

About The Author

Isabelle Bronkhorst

Isabelle Bronkhorst (25) woont te Utrecht. Afgelopen jaren heeft ze de opleiding media en evenementen productie afgerond en heeft ze vorig jaar de KRO-NCRV Radioschool gedaan. Momenteel zit ze in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek. Hier wil ze zich gaan verdiepen in de onderzoeksjournalistiek.