ZEIST – De ambachtelijke slagerij van Dick van Dolder opent door gebrek aan opvolging vanaf nu maar één keer per maand de deuren. Dit vergt een andere manier van werken.
Na 30 jaar in het vak heeft Van Dolder een lastige en ingrijpende beslissing moeten nemen: hij werkt nu alleen nog maar op bestelling, waarbij de klanten iedere tweede week van de maand hun bestelling op kunnen komen halen. Klanten sturen dan een wensenlijstje met vlees, waarna de slager aan de slag gaat. Op deze manier kan de slagerij toch blijven bestaan en blijft een groot deel van de klantenkring behouden.
Al jaren heeft Van Dolder een vacature uitstaan, maar tot nu toe nog geen reactie. Volgens hem komt dat doordat het slagersbestaan niet meer zo rendabel is als vroeger. De supermarkt heeft een deel van de klantenkring overgenomen en er zijn meer kosten zoals een hogere huur bijgekomen. Veel van wat in de slagerij te koop is, vind je ook in de meeste supermarkten. Vroeger was naar de slagerij gaan nog echt een uitje, maar nu is dat niet meer zo. Er zijn hierdoor nauwelijks jongeren die zich nog op willen laten leiden tot slager, wat leidt tot een rappe landelijke afname in het aantal slagers. Van Dolder: “In 2024 hadden we nog 3000 slagerijen, maar in 2025 nog geen 1500.”
Van Dolder is vierde generatie slager in het familiebedrijf. Hij heeft twee zoons, maar heeft die niet kunnen overtuigen om de winkel over te nemen. “Vroeger was het zo dat kinderen verplicht waren om in de slagerij van hun ouders te gaan werken, maar onze kinderen volgen hun eigen pad,” beschrijft Van Dolder. Hij is bang dat er over vijf á tien jaar nog maar heel weinig slagerijen over zullen zijn. Hijzelf zal te komende jaren nog doorgaan, maar als hij met pensioen gaat, ziet het er helaas somber uit voor de slagerij.
Hieronder een verdiepend interview met Dick van Dolder, door Noa Wonnink.
