Deze drie mensen laten zich niet tegenhouden door hun beperking (begrijpelijke taal)

Audiodescriptie: Drie foto’s. Van links naar rechts: Claudia Koehoorn zit lachend in een rolstoel op grind, met bomen op de achtergrond. Claudia is een witte vrouw met donkerbruin haar. Ze draagt een blauwe jurk met witte stippen en een bijpassende blazer. Daarnaast een foto van Annemiek van Munster. Annemiek lacht in de camera, voor haar zit haar Oudduitse herder. Annemiek is een witte vrouw met bruin haar en ze draagt een bruin leren jasje. Ten slotte een foto van Robert van der Vijver op zijn balkon, met zijn hand in zijn zij. Hij kijkt de camera in. Robert is een witte man met blond haar en draagt een T-shirt met bloemen en een grijze spijkerbroek. In de achtergrond zijn huizen en bomen te zien.

Klik hieronder voor de audiodescriptie:

Volgens De Van Dale is een handicap1 een belemmering2. ‘Iemand wordt belemmerd in bepaalde dingen die hij of zij zou willen doen, maar vanwege een handicap niet (of beperkt) kan doen,’ schrijft het woordenboek. Maar die belemmering hoeft geen hindernis te zijn. Denk maar eens aan Lucille Werner3, die een lichte fysieke4 handicap heeft, en onlangs gekozen werd bij de Tweede Kamer5 verkiezingen. Veel mensen met een beperking6 zijn geen kasplantjes, maar staan midden in het leven. We spreken drie personen die ondanks een handicap een vol leven leiden, carrières7 hebben, en zich tegelijkertijd inzetten voor lotgenoten8.

Klik op onderstaande links voor de portretten:

Portret 1 in begrijpelijke taal: Robert van der Vijver 

Portret 2 in begrijpelijke taal: Claudia Koehoorn 

Portret 3 in begrijpelijke taal: Annemiek van Munster

Woordenlijst

  1. Handicap = Een handicap is een aangeboren dan wel door ziekte of ongeval opgelopen beperking van lichamelijke, verstandelijke, psychische en/of sociale aard.
  2. Belemmering = Iets dat je last bezorgt.
  3. Lucille Werner = Een Nederlandse televisiepresentratrice en sinds 31 maart 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA. Door zuurstofgebrek bij de geboorte heeft ze hersenbeschadiging waardoor ze moeilijk loopt.
  4. Fysiek = Lichamelijk.
  5. Tweede Kamer = De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer de Nederlandse Staten-Generaal, de landelijke volksvertegenwoordiging voor Nederland.
  6. Beperking = Iets in je lichaam waardoor je niet zonder medische hulp kunt leven.
  7. Carrière = Het werk dat je in je leven hebt gedaan.
  8. Lotgenoot = Iemand in dezelfde (vervelende) omstandigheden.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hieronder:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *