Amersfoort – In het Meander medisch centrum was afgelopen week onder leiding van chef kok en coördinator Jelte Kuipers een smaakcafé. Patiënten die als oorzaak van bijvoorbeeld covid of een chemokuur last hebben van smaakverlies en/of smaakverandering. Met dit smaakcafé probeert Kuipers bij de patiënten iets te vinden wat ze wel lekker vinden door dit te testen met verschillende smaken.
Smaaksturing
Door smaakverlies of smaakverandering weten mensen die vanwege een chemokuur of covid hier last van hebben vaak niet meer wat ze nou lekker vinden. Dit kan ervoor zorgen dat mensen minder gaan eten en dus ondervoed raken. Jelte Kuipers gaat met deze patiënten aan de slag door te kijken naar wat ze nou wel lekker vinden. ‘’Wij gaan dan eigenlijk door middel van proefjes te doen met ze, kijken naar wat mensen nog meer lekker vinden. Door Geur, prikkeling en smaak in een gerecht gaan we kijken naar wat mensen nog proeven.’’
Smaakcombinaties
Tijdens dit smaakcafé kunnen voor de ‘’normale mens’’ hele rare smaakcombinaties ontstaan vertelt Jelte Kuipers. ‘’Als je een kroket door smaakverlies niet meer lekker vindt, maar wel nog houdt van zoet, kan je door een beetje honing op een kroket de kroket opeens wel lekker vinden.” Op deze manier komen mensen er dus achter welke smaak ze wel nog proeven, en met succes: ‘’Ik bel altijd nog een keer na, en dan zijn de mensen die hebben mee gedaan er goed mee aan de slag.’’
Verslaggeefster Madelief Dils praat met Chef-kok en organisator van het smaakcafe Jelte Kuipers over smaakverlies.