Amersfoort

Selecteer Pagina

Achter de schermen bij de indrukwekkende theatervoorstelling: Uit mijn leven

Achter de schermen bij de indrukwekkende theatervoorstelling: Uit mijn leven

Vera van Brakel: "Ik ben gaan voelen dat het de keuze van mijn dochter is geweest."

STATIONSPLEIN AMERSFOORT – De voorbereidingen voor de première van de theatervoorstelling ‘Uit mijn leven’, gebaseerd op ‘Uit Contact’ van auteur Vera van Brakel zijn in volle gang. Tijdens de diversiteitsweek geeft de stad aandacht aan het onderwerp ‘verdriet’ met de tentoonstelling ‘Troost voor de schoonheid,’ waar de Belevenisfabriek het onderwerp ouderverlating zal aankaarten.

Tijdens de generale repetitie in de SDG Hub op het stationsplein wordt het thema ouderverlating krachtig neergezet. De acteurs wisselen intense scènes af met luchtige momenten, zoals gelach om technische foutjes. De voorstelling maakt deel uit van de diversiteitsweek in Amersfoort, waarbij moeilijke onderwerpen zoals ouderverlating centraal staan.

Diversiteitsweek:

Op donderdag 3 oktober is de première van Uit Mijn Leven te zien zijn bij het Rietveldpaviljoen te Amersfoort. Dit naar aanleiding van de diversiteitsweek met het thema ‘Jong van hart, jong van geest’, die van 28 september tot en met 5 oktober plaatsvindt. Door middel van diverse evenementen worden jong en oud samengebracht om een frisse blik te werpen op de veranderende samenleving.

Ook de kunstexpositie ‘Troost voor de Schoonheid’ doet mee. Het theatergezelschap De Belevenisfabriek zal aanwezig zijn en brengt het onderwerp ouderverlating onder de aandacht.

Ouderverlating:

Ouderverlating is de situatie waarbij een volwassen kind aangeeft dat hij of zij geen contact meer wil met een ouder of beide ouders. Het is een onderwerp waar een ‘taboe’ op ligt en artistiek leider en actrice Annelies Kaan van De Belevenisfabriek wil dit doorbreken.

Kaan zegt het volgende na de generale repetitie: “Je hoorde het net ook in de voorstelling, dat mensen vaak zeggen: ‘Ah, je zou wel íets gedaan hebben,’ terwijl de persoon zelf oprecht zegt: ‘Ik weet het niet.’” Kaan vervolgt: “Ze vereenzamen hierdoor heel erg en er komt heel veel schaamte om de hoek kijken. Ik wil dat mensen het bespreekbaar maken en theater is een goede manier om ze uit hun eigen comfortzone te halen. ”

Uit mijn leven:

Verdriet, angst en onzekerheid spreken vanuit de repeteerlocatie: “MORGEN OVER, MORGEN OVER!!” schreeuwt Kaan die de moeder speelt in het verhaal. Later stapt ze naar voren en zegt: “Wat voor vreselijks heb ik gedaan dat mijn kind ‘uit mijn leven’ is? Ben ik dan geen goede moeder geweest of ligt het dan aan de eerste verhuizing?!” Het spel vervolgt met de saxofonist die het gevoel van pijn demonstreert. Kaan valt uit haar rol en moet lachen om het geluid, ze zegt: “Ook dit hoort bij het oefenen.”

De autobiografie:

Uit mijn leven is geïnspireerd op het boek ‘Uit contact’ van Vera van Brakel. Hierdoor is onderling veel contact geweest tussen de auteur en regisseur van de theatervoorstelling. Zo schetst Kaan een voorbeeld: “Vera heeft de reacties van lotgenoten op papier gezet, zodat de sfeer die bij deze mensen leeft ook gebruikt kon worden in de voorstelling.”  Ze geeft tot slot aan benieuwd en gespannen te zijn naar de reactie van Vera die bij de première aanwezig zal zijn.

In het kleine repetereerzaaltje gelegen vervolgen de acteurs het spel. Kaan speelt: “Ik verlang zo naar een berichtje,” op een verontrustende toon. Ze wordt onderbroken door de eigenaar van het gebouw: “De buren zeuren vanwege geluidsoverlast.” Stiekem gegrinnik klinkt vanuit de kamer en het raam wordt gesloten, de saxofoon gaat vervolgens door met blazen.

‘De Belevenisfabriek heeft het fantastisch gedaan’

De spanning bleek achteraf niet nodig te zijn, want Vera van Brakel geeft in een interview bij Beeld en Geluid, een dag na de première, aan dat ze het theaterstuk ‘fantastisch’ vond. “De waaromvraag kwam heel goed tot uiting in het stuk, de vraag die veel ouders stellen: Waarom heeft mijn kind mij verlaten?” Ze geeft aan dat hier soms geen antwoord op is en dit heeft ze geaccepteerd: “Ik ben tijdens het schrijven gaan voelen dat het de keuze van mijn dochter is geweest. Ik begrijp haar keuze niet, maar het is háár keuze en ik kan het alleen maar accepteren.”

Door het boek en de voorstelling merkt Van Brakel op dat er meer belangstelling komt naar het onderwerp en hoopt in de toekomst meerdere ouders toe te spreken. “Wat ik heb ervaren is dat geluk en verdriet samen kunnen gaan. Je gunt niemand zo’n groot verdriet, maar door het dal leer je de berg weer kennen.”

Auteur: Sofie Bouwmeester

Verslaggever: Bo Brul

 

Mede-regisseur Aukje Lausberg geeft nadere toelichting op de theatervoorstelling Uit mijn leven.

Over de auteur

Sofie Bouwmeester

Sofie Bouwmeester (2006) is een beginnend journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Zij is geïnteresseerd in de wereld om haar heen en houd van verhalen vertellen, vooral schriftelijk kan zij haar ei kwijt. Als kind stonden de teksten al snel op papier en ook creativiteit is een belangrijk aspect in haar nieuwsgierige karakter. Momenteel werkt ze als horecamedewerker in een Frans-Aziatisch restaurant in het Gooi en ze hoopt in de toekomst verder te kunnen in de jeugdjournalistiek.