EEMHUIS – In de bibliotheek van het Eemhuis was afgelopen vrijdag een gratis taxatie evenement. In de hal van het Eemhuis zitten verschillende experts om een tafel en vertellen over de antiek en kunst die het publiek mee heeft gebracht. Deze experts verschillen van een archeoloog tot een tweedehands boekhandelaar. Zo is elke expert gespecialiseerd in verschillend antiek en heeft iedereen over iets anders wat te vertellen. ‘’Het gaat mij meer om de verhalen die achter alle objecten zitten.”
Waar wordt naar gekeken tijdens een taxatie?
Behalve dat er veel mensen aanwezig zijn, heeft iedereen ook een hoop kunst en/of antiek meegenomen. Over alles word een uitgebreid verhaal verteld over bijvoorbeeld de herkomst, het materiaal en wat je nou precies voor je ziet. Zo vertelt archeoloog Jan van Doesburg, die gespecialiseerd is in alle archeologie en kunst van 400 na Christus tot heden, waar hij naar kijkt bij het beoordelen van de kunst en archeologie die de mensen hebben meegebracht. “Ik kijk vooral een beetje naar hoe het gemaakt is, hoe het geproduceerd is, en naar hoe oud het is.’’ Ook hoopt van Doesburg nog dat er archeologische vondsten uit Amersfoort op tafel komen te liggen om daarmee ook naar de toekomst te kijken. “Met bodemvondsten die ons vertellen over het leven in en rond Amersfoort, zodat we die informatie kunnen gebruiken als er in de toekomst op die plekken gebouwd gaat worden, dat er dan goed archeologisch onderzoek kan worden gedaan.’’
Het bepalen van een prijs
Aan de hand van een al deze aspecten waar naar wordt gekeken wordt uiteindelijk ook een prijs bepaald hoeveel het product waard zou zijn voor verzamelaars. Zo verteld boekhandelaar Wijnand Rutgers, die tijdens het evenement aanwezig is om te kijken naar oude boeken, over hoe hij uiteindelijk op zo’n prijs komt. “Ik heb al 42 jaar een antiquariaat, dus deels door ervaring. Ik heb heel veel voorbij zien komen, en uiteindelijk leer je wel een beetje wat nou wel en wat niet wat waard is.” Zo kijkt Rutgers naar of een boek bijzonder en zeldzaam is, en aan de hand van deze informatie wordt uiteindelijk een prijs bepaald. Tijdens dit evenement verschillen de prijzen die vallen ontzettend. Het verschilt van een schilderij die niet eens een paar tientjes waard is, naar een paar tegeltjes die bij elkaar misschien wel honderd euro waard zijn.
De emotionele waarde
Deze prijs is niet voor alle bezoekers en ook experts even belangrijk. Vaak is de emotionele waarde die een product heeft het meest van belang. De mensen komen vooral om vermakende verhalen te horen over bijvoorbeeld een Indonesisch beeldje tot aan een schilderij van een Nederlands landschap. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de experts is dit het leukste aspect aan het beoordelen van kunst. Zo vertelt Jan van Doesburg: ‘’Zelf ben ik minder geïnteresseerd in de waarde, want het gaat mij meer om de verhalen die achter alle objecten zitten en wat je daar verder mee kunt.’’
De opkomst
Het evenement is goed aangeslagen bij de mensen uit Amersfoort: ‘’het aantal mensen dat is gekomen is meer van verwacht”, vertelt de organisatie. Iedereen is enthousiast, en als de experts apart gaan zitten komt overal een lange rij te staan. Ook zijn er genoeg mensen die niks mee hebben genomen, en zijn gekomen om de leuke verhalen te horen over alle antiek die andere mensen mee hebben gebracht. En er is ook vast een enkeling met de hoop om rijk de glazen deuren van de bibliotheek uit te lopen.
Verslaggever Coen Versteeg ging naar bibliotheek Eemhuis om twee bijzondere vondsten te laten taxeren.