Amersfoort

Selecteer Pagina

Onzekere periode voor Amersfoortse kunst en cultuur na gestopte subsidies: Hoe nu verder?

Onzekere periode voor Amersfoortse kunst en cultuur na gestopte subsidies: Hoe nu verder?

AMERSFOORT – Er heerst angst in de Amersfoortse cultuursector; het toekomstbeeld voor organisatoren van de lokale kunst en cultuur evenementen lijkt onzekerder dan ooit na meerdere klappen te hebben geïncasseerd met betrekking tot de overheidssubsidies. Ondanks deze lastige tijden blijft men alles op alles zetten om deze verbindende activiteiten voort te zetten, maar met een vernieuwde blik naar alternatieve vormen van financiering.

Gemeentelijk ravijnjaar

De laatste editie van Spoffin, de verhuizing van Amersfoort Jazz; subsidie na subsidie lijkt te verdwijnen in de stad. Deze zorgwekkende ontwikkelingen zijn ook event- en programmamanager Annemiek van Raalten niet ontgaan: ‘Ik ben bang voor de plannen van de huidige regering. 2026 wordt een spannend jaar.’  Onder gemeentes door het hele land staat het jaar 2026 ook wel bekend als het ‘ravijnjaar’; gemeentes krijgen een stuk minder geld van het Rijk en het zal voor hen dan ook moeilijk worden om de begroting sluitend te krijgen. Elk Amersfoortse festival met een afhankelijkheid van gemeentelijke subsidies gaat de komende aanvragen met een zwaar hart in moeten vullen.

Alternatieve bekostiging

Maar er is ook hoop. Organisatoren proberen juist in deze periode van onzekerheid afstand te nemen van deze instabiele vorm van bekostiging: ‘Het is belangrijk om minder afhankelijk te zijn van subsidies. Zorg voor een goede mix met sponsors, bedrijven en lokale ondernemers. (…) Zorg ervoor dat je aantrekkelijk bent als festival voor bedrijven om hun naam aan te verbinden.’ Aldus Van Raalten. Hoewel er dus alternatieven gevonden worden om een groot deel te kunnen financieren, blijven de subsidies die de gemeente elk jaar verstrekt belangrijk; alleen zo kan het bestaan van grotere evenementen in de stad gewaarborgd blijven.

Over de auteur