Amersfoort

Selecteer Pagina

Van twijfelaars tot doorzetters: Leusden leert zichzelf verdedigen tijdens de Veiligheidsweek

Van twijfelaars tot doorzetters: Leusden leert zichzelf verdedigen tijdens de Veiligheidsweek

Een inkijkje in de betreffende les

Leusden – Langzaam druppelen de eerste deelnemers binnen bij Theo Meijer Sport aan de Plantageweg 6. De zelfverdedigingsles, georganiseerd als onderdeel van de jaarlijkse Veiligheidsweek, trekt een gevarieerde groep mensen. Aan de bar staan de eerste cursisten wat nerveus te wachten op hun instructeur. Niet veel later komt hij binnenlopen met een bos sleutels in zijn linkerhand en een grote Adidas-tas vol trainingsmateriaal in zijn rechterhand.

‘Kom, laat ik jullie de dojo zien,’ zegt hij opgewekt terwijl de groep – bestaande uit mensen van verschillende leeftijden, geslachten en motivaties – hem volgt. Eén van de deelnemers, Alexander, is samen met zijn dochter gekomen. ‘Ik zag de les in de krant aangekondigd en het leek me leuk om mee te doen,’ vertelt hij. Terwijl Meijer uitlegt waar de kleedkamers en toiletten zijn, komt een wat oudere vrouw twijfelend binnenlopen en vraagt wat er gaande is. ‘Ik ga zelfverdedigingsles geven, mevrouw,’ antwoordt hij. De vrouw reageert nonchalant: ‘Geen idee wat het precies inhoudt, maar ik doe mee.’ De diversiteit aan deelnemers laat zien dat iedereen welkom is, ongeacht ervaring of motivatie.

De lessen zijn gebaseerd op Jiu-Jitsu, een Japanse zelfverdedigingskunst die ook de basis vormt voor de bekende sport judo. De technieken worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen: de ‘nage waza’ (werptechnieken), de ‘katame waza’ (greeptechnieken) en de ‘atemi waza’ (slag-, stoot- en traptechnieken). Veiligheid staat voorop, dus bij het beoefenen worden technieken nooit met volle kracht uitgevoerd en worden de effecten ervan slechts gesimuleerd.

Dit principe geldt ook vanavond. Nadat op de gladde, kleurrijke dojo-mat een respectvolle groet wordt gebracht door een korte buiging, begint oud-militair Meijer met de uitleg van de eerste oefening. Deze bestaat uit het afpakken van wasknijpers zonder dat je eigen knijpers verloren gaan. ‘Op deze manier leer je om voortdurend alert te blijven,’legt Meijer uit. Na enkele minuten rennen en ontwijken, is een groot deel van de groep al buiten adem.

Om even op adem te komen, vertelt Meijer rustig over de geschiedenis van Jiu-Jitsu. Terwijl hij zich over de fluwelen mat beweegt, beginnen sommige cursisten om zich heen te kijken. ‘Waar zijn we aan begonnen?’ fluistert een bezwete jongeman tegen een andere deelnemer. Vervolgens haalt Meijer blauwe en zwarte matten uit de kast en legt uit dat er bepaalde combinaties van hand- en voetbewegingen moeten worden uitgevoerd. Als laatste laat hij zien hoe de mat tussen de benen moet worden gehouden om trappen op de geslachtsdelen te simuleren. De deelnemers kijken verbaasd, maar Meijer legt het droogjes uit, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Deze zelfverdedigingslessen maken deel uit van de jaarlijkse Veiligheidsweek. Dit evenement is bedoeld om bewustzijn te creëren rondom verschillende veiligheidsthema’s. Het thema van dit jaar is ‘Agressie en geweld tegen ondernemers en hun medewerkers’. Naast de zelfverdedigingslessen heeft de gemeente Leusden ook een online webinar georganiseerd over digitale veiligheid. Annika van Dijk, adviseur veiligheid en crisisbeheersing bij de gemeente, vertelt enthousiast: ‘Elk jaar proberen we activiteiten te organiseren die relevant zijn voor onze inwoners en tegelijkertijd leerzaam en leuk zijn. Je kunt niet alles voorkomen, maar lessen zoals deze zorgen er hopelijk voor dat mensen met hun hoofd omhoog door de straten lopen in plaats van met hun blik naar beneden.’

Aan het eind van de avond reflecteert Alexander op de oefeningen en komt tot de conclusie dat hij graag doorgaat met zelfverdediging. ‘Ik heb het visitekaartje meegenomen om later nog wat basistechnieken te oefenen,’ zegt hij glimlachend. Wel stelt hij een voorwaarde: ‘Mijn dochter of vrouw moet ook meedoen!’ voegt hij er grappend aan toe.

Over de auteur

Jake Foreman

Jake Foreman Jake Foreman, geboren in 2005 in Chelmsford, Engeland. Ik vind allerlei sporten leuk, zowel het beoefenen als het kijken daarvan. Vandaar dat mijn droom is om sportjournalist te worden, het liefst voor een grote landelijke organisatie zoals ESPN. Ook heb ik veel interesse in andere nieuws onderwerpen. Ik heb geen Journalistieke ervaring, maar hoop die natuurlijk in grote mate op te doen in Amersfoort. Mijn sterkste punt voor het zijn van een Journalist is dat ik goed naar andere kan luisteren en zodoende het verhaal dat ik van mensen krijg helder kan vertellen.