HOFPLEIN – Elke donderdagavond wordt café Miles in Amersfoort het centrum van live jazzmuziek, waar jonge muzikanten van het HKU Jazz Department hun talent laten horen. De wekelijkse jazzsessies, die een nieuwe samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) zijn aangegaan, vormen een unieke kans voor de studenten om podiumervaring op te doen en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Voor velen is het niet alleen een avondje uit, maar een plek waar cultuur en talent elkaar ontmoeten.
De avond begint rustig. Het café vult zich langzaam met mensen, terwijl de muzikanten hun soundcheck doen. In de gekleurde, halfverlichte ruimte klinken zachte jazztonen die de sfeer bepalen. Bezoekers nemen plaats aan de houten tafels en bestellen drankjes aan de bar. De rookmachine op het podium spuit wolken, de mist ruikt zoettig.
Lubbertus Brugge, die voor het eerst komt, kijkt nieuwsgierig rond. ‘De muziek is heel relaxed en het is fijn dat het niet te druk is,’ zegt hij. Hij is verrast door het programma. ‘Ik wist niet dat hier jonge talenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht spelen. Het is geweldig dat ze hier een plek hebben om hun talent te laten zien. Veel mensen luisteren vaak alleen naar muziek die ze al kennen, maar hier kun je iets nieuws ontdekken,’ aldus Brugge.
De donderdagse jazzsessies trekken een divers publiek aan. Volgens Mitchel Dijkstra, al zes jaar een barmedewerker bij Miles, zijn de verschillen in leeftijden groot. ‘Eigenlijk heel erg wisselend,’ legt hij uit. ‘Ik had persoonlijk ook altijd in mijn hoofd dat jazz echt wel voor oudere mensen was. Alleen, zeker op deze donderdagavond, zie je natuurlijk ook gewoon heel veel jonge mensen langskomen. Het gaat van een jaar of 16 tot aan 70,’ aldus Dijkstra.
Dijkstra benadrukt ook het belang van ervaring voor jonge muzikanten. ‘Je ziet mensen binnenkomen die nog helemaal geen live ervaring hebben. Die komen een beetje heel schuw op het podium staan. En na een paar maanden zie je ze in één keer staan als een volleerd artiest,’ zegt hij. De samenwerking met het HKU Jazz Department biedt deze jonge artiesten een waardevolle kans om hun muzikale vaardigheden verder te ontwikkelen in een live omgeving. Tijdens de sessies zijn ze niet alleen performers, maar ook leergierige muzikanten die zich verder willen ontwikkelen.
De sfeer in Miles blijft ontspannen, zelfs als de muzikanten volop improviseren. De vrijheid die deze avonden bieden, zorgt ervoor dat de sessies anders zijn dan formele optredens. Hier is ruimte om te experimenteren en risico’s te nemen, zonder de druk van een groot publiek of een strak programma. Voor de muzikanten is het een plek om te groeien, voor het publiek een kans om nieuwe muziek te ontdekken.
Brugge vat de avond samen: ‘Muziek is volgens mij de manier waarop de zielen met elkaar communiceren. En dat alleen al is heel belangrijk. Dat krijg je door mensen bij elkaar te zetten die proberen om samen muziek te maken en een publiek dat daar naar luistert.’ Dit gevoel lijkt de essentie van de donderdagse jazzsessies te vangen. Dijkstra merkt op: ‘Het is superleuk om hier te werken. De sfeer is heel gemoedelijk. Of je nou een hele goede muzikant bent of niet, iedereen is welkom en iedereen wordt goed ontvangen.’
De avonden creëren niet alleen een podium voor jong talent, maar ook een ruimte waar publiek en artiesten samenkomen door de gedeelde ervaring van live muziek. Deze sessies zijn een weergave van de levendigheid en diversiteit van de muzikale gemeenschap, waar iedere week nieuwe klanken en samenwerkingen ontstaan.
Verslaggever Iris Willems heeft een audio reportage gemaakt van de avond. Ze spreekt met Jasper Lekkerkerk, hij regelt de sessies. Ook legt ze de sfeer vast en zijn er stukken muziek te horen, zo is er een goed beeld van de avond.