Amersfoort

Selecteer Pagina

Het Coming-Out ontbijt op het Stadhuis: “We gaan vieren dat ons stadswapen de regenboogkleuren draagt”

Het Coming-Out ontbijt op het Stadhuis: “We gaan vieren dat ons stadswapen de regenboogkleuren draagt”

Regenboogvlag gehesen op het Stadhuisplein

STADHUISPLEIN – Ook dit jaar organiseert de gemeente Amersfoort een Coming- Out ontbijt op het Stadhuis. Op 11 oktober, ook wel bekend als Coming Out Day, wordt wereldwijd aandacht besteedt aan ‘uit de kast komen’. Amersfoort viert deze dag met een Coming-Out ontbijt als onderdeel van de diversiteitweek. Aanwezig zijn diverse Amersfoortse LHBTIQ+- organisaties, scholieren, politie, raadsleden en medewerkers van de gemeente.

De vrijdagochtend begint vroeg voor de bezoekers van het ontbijt. Om 07:30 verzamelen mensen zich in het stadhuis in Amersfoort, nog wat slaperig en met halfgeopende ogen. Eenmaal de eerste trap op, wordt het publiek begroet door de felle en levendige kleuren van de regenboogvlag. Tafels met rood, oranje, geel, groen, blauw en paars bedekte spullen vullen de ruimte. Ook de tafel met een divers ontbijtbuffet staat klaar, waar de eerste mensen de borden volscheppen.

Diversiteitsweek

Het Coming Out ontbijt maakt deel uit van de diversiteitsweek in Amersfoort. Door middel van verschillende evenementen worden jong en oud samengebracht om een frisse blik te werpen op de veranderende samenleving. ‘Jong van hart, jong van Geest’, het thema van dit jaar staat dan ook voor verbinding, inspiratie en verandering. Het ontbijt biedt hier gelegenheid toe en kaart Coming Out Day aan. De dag waarop aandacht wordt besteed aan het openlijk uitkomen voor seksuele geaardheid en genderidentiteit, ofwel ‘uit de kast komen’.

Wethouder Micheline Paffen, verantwoordelijk voor diversiteit en inclusie in Amersfoort, verwelkomt het publiek na het ontbijt in de Raadszaal. “Fijn dat we met zijn allen aanwezig zijn op Coming Out Day, een belangrijke dag die we hier in Amersfoort mogen vieren,” doorbreekt ze de stilte in de zaal. Paffen benadrukt het belang om stil te staan bij de regenbooggemeenschap van Amersfoort, ook wel de LHBTIQA+ gemeenschap. “We staan hier ook voor mensen die in Amersfoort of elders in Nederland nóg niet uit de kast zijn gekomen of niet uit de kast kúnnen komen, voor welke reden dan ook,” voegt Paffen toe. Luid geapplaudisseer klinkt vanuit de zaal.

LHBTI+-discriminatie:

De aandacht omtrent de gemeenschap is noodzakelijk door de 25% stijging van LHBTI+-discriminatie in 2023 in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van BZK, politie en antidiscriminatiebureaus. Ook in Amersfoort komt het voor dat mensen uitgescholden, ongelijk behandeld worden en geweld ervaren. Zo waren er in Midden-Nederland 1062 discriminatie-incidenten, waarvan 10 mensen uit Amersfoort hiervan melding maakten op discriminatie.nl. De gemeente Amersfoort wil hier verandering in brengen. Om die reden heeft het college B&W zich verbonden aan de Inclusie Agenda – Regenboog.

Gender Sexuality Alliance

Het vergroten van de toegankelijkheid van organisaties die opkomen voor de belangen van de gemeenschap is één van de acties uit de regenboogagenda. Reinout*, lid bij de GSA (Gender Sexuality Alliance) namens het stedelijk gymnasium Johan van Oldenbarnevelt is aanwezig bij het ontbijt. Hij zegt het volgende: “Het ontbijt is supergezellig om bij te wonen en het is een mooie activiteit als representatie van de GSA.” Reinout legt uit dat de GSA bestaat uit individuele groepen op scholen die staan voor het creëren van een veilige omgeving en het bestrijden van ongelijkheid omtrent gender en seksualiteit. “We helpen bij evenementen zoals paarse vrijdag of activiteiten omtrent Coming Out Day, zoals vandaag.”

Regenbooggezin

Naast de benoeming van de LHBTIQA+ gemeenschap, staan de aanwezige regenbooggezinnen centraal tijdens het ontbijt in de diversiteitsweek. Martine Berendsen, ambtenaar van de gemeente Amersfoort en moeder van een regenbooggezin geeft uitleg bij dit begrip. “Ik heb een relatie met een vrouw en wij wilden samen kinderen en toen zijn we een weg gaan zoeken om kinderen op te voeden en te krijgen. Dit maakt ons een ander gezin dan een hetero-gezin waarbij dit biologisch gezien ‘makkelijker’ is om dit voor elkaar te krijgen.” Berendsen geeft aan dat het een goed iniatief is om dit soort evenementen te organiseren “Ik vind dat er tegenwoordig meer aandacht is voor ons en dit is ook goed. Zo kunnen we veilig en liefdevol leven.”

Hijsen van de regenboogvlag

Na de bijeenkomst lopen de bezoekers een voor een naar buiten richting het Stadhuisplein, waar de wethouder bezig is met het hijsen van de regenboogvlag. Dit wordt gedaan om te onderstrepen dat in Amersfoort iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht gender, kleur, afkomst, geloofsovertuiging, beperking of maatschappelijke status. Bezoekers lachen, maken foto’s en staan uitbundig te praten over de vlag die langzaam heen en weer wappert. Na een kwartier stapt Paffen naar voor en eindigt het Coming-Out ontbijt met de krachtige uitspraak: “We gaan vieren dat ons stadswapen de regenboogkleuren draagt.”

*Achternaam Reinout bekend bij de redactie

Tijdens het ontbijt is ook Improvive aanwezig met een nieuwe Ai-functie waardoor bezoekers in gesprek kunnen gaan met online Ai-gegenereerde content. Twee personages binnen dit programma zijn voor dit event ingesteld op onderwerpen die te maken hebben met gender en seksualiteit. Verslaggever Bo Brul gaat in gesprek met Roger ter Heide.

Over de auteur

Sofie Bouwmeester

Sofie Bouwmeester (2006) is een beginnend journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Zij is geïnteresseerd in de wereld om haar heen en houd van verhalen vertellen, vooral schriftelijk kan zij haar ei kwijt. Als kind stonden de teksten al snel op papier en ook creativiteit is een belangrijk aspect in haar nieuwsgierige karakter. Momenteel werkt ze als horecamedewerker in een Frans-Aziatisch restaurant in het Gooi en ze hoopt in de toekomst verder te kunnen in de jeugdjournalistiek.