Amersfoort

Selecteer Pagina

ABC Botenbouw Centrum viert 10 jaar cursussen: Een kijkje achter de schermen

ABC Botenbouw Centrum viert 10 jaar cursussen: Een kijkje achter de schermen

 

AMERSFOORT- Het Ambachtelijke Botenbouw Centrum (ABC) in Amersfoort biedt al 10 jaar cursussen aan. Afgelopen week was het zover: de cursussen van ABC bestonden officieel 10 jaar. Frank Brouwer verzorgt onder andere deze cursussen, samen met Taco Munnikhuis, die de basiscursus geeft. “Het is van niet weten wat ik wilde naar een passie gegaan.” aldus Brouwer 

ABC is gelegen aan de Amersfoortse Dijk. Wanneer je komt aanlopen, is het eerste wat je ziet de grote, robuuste schuur die ondanks zijn omvang mooi opgaat in het landschap. Eenmaal door de deur komt de geur van koffie en hout je al tegemoet. Je hebt nog maar één stap binnengezet en Frank Brouwer, of een van zijn leerlingen of trainers, bied je al een kop koffie aan. Overal hoor je slijpen, zagen, schuren en timmeren. “Vandaag is het nog rustig,” zegt Brouwer. Terwijl je verder loopt, wordt pas duidelijk hoe groot de schuur eigenlijk is. 

Dieper in het gebouw zie je waar het echte werk plaatsvindt. De ruimte is van binnen veel groter dan je van buiten zou vermoeden. Je betreedt een wereld vol getimmer en gezaag. Boten hangen in de lucht aan stevige kabels, waarmee ze omhoog en omlaag worden getakeld. In de werkplaats hangen en staan wel acht tot negen boten. Leerlingen zijn druk bezig met schuren en slijpen, en ze krioelen rondom de boten. 

Aan het einde van het hoofdpad, dat zigzagt door het midden van de schuur, bevindt zich een trap die leidt naar een kleine kamer op de eerste verdieping, met daaronder nog een klein kamertje. Dit is de werkruimte voor het fijnere werk van de leerlingen. Boven bevindt zich de tekenkamer. Brouwer vertelt dat het werken in de tekenkamer een moeilijker onderdeel is in het leerproces van het vak. In de kamer beneden geeft Munnikhuis voornamelijk les. Hij verzorgt de basiscursus, dus de leerlingen beginnen bij hem om de ins en outs van het vak te leren. 

“Het mooiste aan het geven van deze cursussen is dat iedereen een eigen verhaal heeft,” aldus Brouwer. Terwijl hij dit vertelt, zie je de passie die hij voor zijn vak heeft, vooral vanwege het feit dat hij echt iets betekent voor deze mensen. Hij vertelt dat iedereen een ander startpunt heeft, afhankelijk van wat ze persoonlijk hebben meegemaakt. Denk aan mensen die van beroep zijn gewisseld, van wie botenbouw altijd al een passie was, of mensen die een extra zakcentje willen verdienen. Brouwer haalt echt geluk uit het geluk van anderen, en dat zie je aan zijn hele lichaamstaal. Zijn ogen fonkelen telkens als hij vertelt over een geslaagd verhaal van een van zijn cursisten. Hetzelfde geldt voor zijn collega Munnikhuis. Hij praat met trots over zijn vak en hoe hij is begonnen en gegroeid tot waar hij nu is. 

Over de auteur