Amersfoort

Selecteer Pagina

Franse avond zorgt voor gezelligheid in wijnbar

Franse avond zorgt voor gezelligheid in wijnbar

Mariënhof – Bij wijnbar Zuster Margaux in Amersfoort is er keuze uit wijnen over heel de wereld.  Afgelopen vrijdag was dit anders: het was namelijk ‘’Friday wines” met als thema “Viva la France.” Met Franse chansons zoals ‘’Un belle histoire’’ en ‘’La mer” die live worden gespeeld door het duo genaamd Rendez-Vous, smaakvolle wijnen uit verschillende Franse streken en diverse Franse hapjes is de avond helemaal compleet. Bedrijfsleider en sfeermaker Sjef Verbruggen, met veel kennis over Franse wijnen, geeft met zijn gastvrijheid nog een extra sfeer aan de avond. “De Franse keuken ligt op de grondslag van alle horeca.”  

 

In een toch wat donkere ruimte van het stadsklooster Mariënhof is wijnbar Zuster Margaux aanwezig. De hal van het gebouw geeft door het interieur nog niet gelijk de sfeer dat er een wijnbar in het klooster zit, maar door de Franse muziek en het geluid van kletsende mensen is het snel duidelijk waar het evenement zich afspeelt. Sjef Verbruggen, die nu al meer dan een jaar werkt bij Zuster Margaux, is een echte wijnliefhebber. Niet alleen houdt hij van een wijntje drinken, maar heeft hij ook veel kennis over Franse wijnen. Zo zegt Verbruggen: “Ik heb kennis over alle wijnen, maar vooral van Franse wijnen. Veel van ons assortiment komt ook uit Frankrijk.” Deze kennis komt door alle ervaring in de horeca van Verbruggen. “Ik werk nu al bijna vijftien jaar in de horeca en ik heb veel gezien in Amersfoort.” Hij vertelt dan ook over de invloed van de Franse keuken in de Amersfoortse horeca. “De Franse keuken ligt wel op de grondslag van bijna alle horeca. Veel sausen die gebruikt worden komen oorspronkelijk uit de Franse keuken, maar de invloed zie je tegenwoordig voornamelijk in combinatie met keukens uit de rest van de wereld.”

 

 

De opkomst voor de Friday Wines is groot met een helemaal volgeboekt restaurant. Zo zegt ook bedrijfsleider Verbruggen: “Meer dan een kwart van de gasten die vanavond aanwezig zijn komen specifiek voor deze avond.” Ook zegt hij dat er ook veel gasten komen eten omdat het altijd gezellig is, maar ook dit publiek is toch geïnteresseerd in het Franse thema. Veel mensen zitten er namelijk comfortabel bij. De sfeerverlichting in de donkere ruimte geeft ook een huiselijke sfeer, en met tientallen flessen wijn en twee enorme wijnkoelkasten weten de gasten gelijk waar ze aan toe zijn.

 

Florine de Bruijn is een van de mensen die te gast is bij het evenement. De Bruijn is zelf afkomstig uit Amersfoort, en houdt ontzettend van de Franse keuken. “De Franse keuken is erg divers, waar ik van hou. Door verschillende smaken te combineren, komen de lekkerste gerechten tot stand.” Zelf houdt ze ook veel van Franse gerechten koken. “Mijn ouders hebben altijd al van het koken van Frans eten gehouden, en ik heb dat dus ook van huis uit meegekregen. Ik vind het heel leuk om lekker Frans vlees klaar te maken en een lekker wijntje vind ik ook zeker niet verkeerd.”

 

In de Bruijn haar huidige omgeving wordt er wel minder Frans gekookt. “Zelf ben ik student, wonend in Amersfoort en studerend in Utrecht. Het probleem is een beetje dat de Franse keuken soms wel prijzig kan zijn, met al het vlees en de kaas.” Voor studenten is het dus niet de meest ideale keuken. De Bruijn maakt zelf eerder een simpele pasta wat goed binnen een gemiddeld studenten budget past.

 

De Franse keuken is dus niet voor iedereen in Amersfoort even toegankelijk, maar volgens de Bruijn en Verbruggen houdt men er wel van. Tijdens de Friday Wines maakt dat sowieso niet uit. Ondanks dat er meer aandacht wordt geschonken aan het Franse aspect, kunnen de gasten ook nog genieten van alle andere wijnen en gerechten die Zuster Margaux op het menu hebben staan.

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur