Amersfoort

Selecteer Pagina

Patisserie Nijtmans wint na druk jaar speculaaskeuring 2024

Patisserie Nijtmans wint na druk jaar speculaaskeuring 2024

De gloednieuwe winkel van Patisserie & Chocolaterie Nijtmans

AMERSFOORT – Patisserie en chocolaterie Nijtmans is nog maar net verhuist naar de Arnhemseweg als zij in de prijzen vallen: provincie Utrecht heeft hun gevulde speculaas bekroont tot de lekkerste uit de hele provincie.

Geen voorbereiding

Nijtmans gaf bij Indebuurt Amersfoort aan geen voorbereidingen te hebben getroffen die ze anders wel zouden doen. De drukte gaf ze niet de kans om te experimenteren. Toch kozen ze ervoor om een stuk gevulde speculaas uit de winkel op te sturen. En met succes; zij zijn volgens de speculaaskeuring de beste.

Vakkundig aan de slag

De zaak heeft een kleurrijke uitstraling door de vitrines van het brede assortiment aan gebak en chocola. Al het daglicht dat schijnt uit de grote ramen van het pand geeft een warme sfeer in de winkel. Elias van Slooten loopt tussen alle nieuwe apparatuur en vers gemaakte chocola richting Nijtmans, om hem gedag te zeggen, een korte vraag te stellen en daarna de winkel te verlaten na zijn werkdag. Hij is twee maanden werkzaam als stagiaire bij Nijtmans. Als er aan hem gevraagd wordt wat hij het mooiste vindt aan het vak dat hij beoefent, hoeft hij daar niet lang over na te denken: ‘Het eindresultaat. Dat is het mooiste.’ Vertelt hij met een glimlach. Daarnaast spreekt het sociale element van het vak hem aan; het feit dat hij een ander blij kan maken met het gebak speelt ook eveneens een rol in zijn passie.

Druk, druk en nog eens druk

Het afgelopen jaar kende veel uitdagingen voor het Amersfoortse Nijtmans. Nadat zij met trots hadden aangekondigd te gaan verhuizen naar hun droomlocatie in de stad, bleek de heropening van hun onderneming lastiger dan zij initieel hadden ingeschat; hun vraag naar een zwaardere elektriciteitsaansluiting blijft in de lucht hangen na alle essentiële stappen te hebben doorlopen. Marco Nijtmans deelde eerder dit jaar in het AD mee te willen gaan met de tijd en een milieuvriendelijkere stap te willen zetten door te kiezen voor een elektrische oven, maar de aanvraag werd niet op tijd behandeld om de zwaardere aansluiting ‘up and running’ te hebben voor de opening. De tijdelijke noodoven had te weinig capaciteit om alle vraag naar hun bakkunstwerken bij te kunnen benen. De drukte blijft voortbestaan, al heeft het personeel, in ieder geval in het bijzijn van de klant, een kalme uitstraling.

Verslaggever Bastiaan ging naar patisserie Nijtmans om te vragen over de verhoogde werkdruk na het winnen van de prijs:

Over de auteur